A selekcija

Srbija bolja od Kine, novi debi „zlatnih orlića“

10.11.2017.

Dobra igra i očekivana pobeda Orlova, golove postigli Adem Ljajić i Aleksandar Mitrović, debitovali Sergej Milinković-Savić i Miloš Veljković

STRELCI. 0:1 Ljajić 20,0:2 Mitrović 69. Stadion: Tienžen. Gledalaca: oko 15.000. Sudija: Dilan Perera (Šri Lanka).
KINA: Džun Ling, Lin Peng, Hiating,Lei, Džun Min, Zeng, Peng, Gao Lin (od 46 Vu Ksi), Hang Bo (od 66. Šen Čao),Hang Čao, Ju Hao (od 46. Ksao Ži).
SRBIJA: Stojković (od 46. Rajković), Rukavina, Ivanović (od 73. Veljković), D.Tošić, Obradović, Gudelj, Kostić (od 60. Živković), Milinković – Savić, Ljajić (od 83. Krstičić), Tadić (od 85. Gaćinović), A.Mitrović (od 85. Prijović).
Dobra igra i očekivana pobeda Orlova protiv Kine, u prvom meču azijske turneje. Pored dobrog rezultata, vredno je apostrofirati i debi u najboljoj reprezentaciji Sergeja Milinkovića – Savića i Miloša Veljkovića, „zlatnih orlića“ koji su se pridružili u „A“ timu Srbije Rajkoviću, Živkoviću, Maksimoviću, Gaćinoviću…

Prvi deo meča u potpunosti je pripao našem sastavu, a sudeći po šansama rezultat je mogao biti i ubedljiviji.Igrao se 20.minut kada je možda i najbolji pojedinac na terenu, Filip Kostić, uputio odličan centaršut s leve strane, Tadić je pokušao u dva navrata da savlada Jun Linga, ali na kraju je to učinio Adem Ljajić.

Pre toga, igrao se deseti minut, kada je ponovo Kostić bio u ulozi asistenta, a Tadić za malo bio neprecizan. Pokušavali su sa distance i Ljajić, Milinković – Savić…ali bez uspeha.S druge strane Kinezi su pokušavali da ugroze Stojkovića, ali Ivanović i saigrači, naravno i Stojković, po pravilu su izlazili kao pobednici iz tih duela.
Možda smo najbliži drugom golu bili posle pokušaja Mitrovića glavom, kada je golman Kine jedva sačuvao svoju mrežu, ali opšti utisak glasi, razlika u kvalitetu je bila evidentna.

Nastavak meča doneo je prvu šansu Srbiji preko Mitrovića, ali onda su Kinezi preuzeli inicijativu i propustili dve velike prilike za izjednačenje. U oba slučaja, igrao se 48. i 55. minut, fantastično je reagovao Predrag Rajković. I to je bilo sve od Kineza, jer su stvari brzo ponovo došle na svoje mesto. Selektor Mladen Krstajić izvršio je i drugu izmenu, u igru je umesto Kostića ušao Živković, a upravo je „zlatni orlić“ bio asistent kod drugog gola Srbije. Uputio je sjajan centaršut, a Mitroviću je ostalo samo da se pokloni i poveća vođstvo naše reprezentacije.
Mogla je Srbija do kraja da uveća vođstvo, jer nije više bilo kriznih trenutaka kao onih nekoliko minuta početkom drugog dela. Pokušavali su Milinković – Savić, Živković, Mitrović…ali se rezultat nije menjao. Na kraju zaslužena pobeda Orlova koji za četiri dana igraju novi meč, ovoga puta protiv Južne Koreje.