А селекција

Србија боља од Кине, нови деби „златних орлића“

10.11.2017.

Добра игра и очекивана победа Орлова, голове постигли Адем Љајић и Александар Митровић, дебитовали Сергеј Милинковић-Савић и Милош Вељковић

СТРЕЛЦИ. 0:1 Љајић 20,0:2 Митровић 69. Стадион: Тиенжен. Гледалаца: око 15.000. Судија: Дилан Перера (Шри Ланка).
КИНА: Џун Линг, Лин Пенг, Хиатинг,Леи, Џун Мин, Зенг, Пенг, Гао Лин (од 46 Ву Кси), Ханг Бо (од 66. Шен Чао),Ханг Чао, Ју Хао (од 46. Ксао Жи).
СРБИЈА: Стојковић (од 46. Рајковић), Рукавина, Ивановић (од 73. Вељковић), Д.Тошић, Обрадовић, Гудељ, Костић (од 60. Живковић), Милинковић – Савић, Љајић (од 83. Крстичић), Тадић (од 85. Гаћиновић), А.Митровић (од 85. Пријовић).
Добра игра и очекивана победа Орлова против Кине, у првом мечу азијске турнеје. Поред доброг резултата, вредно је апострофирати и деби у најбољој репрезентацији Сергеја Милинковића – Савића и Милоша Вељковића, „златних орлића“ који су се придружили у „А“ тиму Србије Рајковићу, Живковићу, Максимовићу, Гаћиновићу…

Први део меча у потпуности је припао нашем саставу, а судећи по шансама резултат је могао бити и убедљивији.Играо се 20.минут када је можда и најбољи појединац на терену, Филип Костић, упутио одличан центаршут с леве стране, Тадић је покушао у два наврата да савлада Јун Линга, али на крају је то учинио Адем Љајић.

Пре тога, играо се десети минут, када је поново Костић био у улози асистента, а Тадић за мало био непрецизан. Покушавали су са дистанце и Љајић, Милинковић – Савић…али без успеха.С друге стране Кинези су покушавали да угрозе Стојковића, али Ивановић и саиграчи, наравно и Стојковић, по правилу су излазили као победници из тих дуела.
Можда смо најближи другом голу били после покушаја Митровића главом, када је голман Кине једва сачувао своју мрежу, али општи утисак гласи, разлика у квалитету је била евидентна.

Наставак меча донео је прву шансу Србији преко Митровића, али онда су Кинези преузели иницијативу и пропустили две велике прилике за изједначење. У оба случаја, играо се 48. и 55. минут, фантастично је реаговао Предраг Рајковић. И то је било све од Кинеза, јер су ствари брзо поново дошле на своје место. Селектор Младен Крстајић извршио је и другу измену, у игру је уместо Костића ушао Живковић, а управо је „златни орлић“ био асистент код другог гола Србије. Упутио је сјајан центаршут, а Митровићу је остало само да се поклони и повећа вођство наше репрезентације.
Могла је Србија до краја да увећа вођство, јер није више било кризних тренутака као оних неколико минута почетком другог дела. Покушавали су Милинковић – Савић, Живковић, Митровић…али се резултат није мењао. На крају заслужена победа Орлова који за четири дана играју нови меч, овога пута против Јужне Кореје.