A selekcija

Slavoljub Muslin i Nemanja Matić iz Dablina

04.09.2017.

Igramo najvažniju utakmicu u kvalifikacijama,možda i u fudbalskoj istoriji Srbije, idemo na pobedu, ali ni nerešen ishod neće biti neuspeh

Najbolja reprezentacija Srbije u utorak, 5. septembra, igra možda i najvažniji meč u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji. Rival je Republika Irska u Dablinu, a Orlovi su po dolasku u Irsku prestonicu, i malog odmora, odradili poslednji trening pred duel na Aviva stadionu (20,45).
A neposredno pred izlazak na teren, pred brojnim predstavnicima medija u pres centru stadiona Aviva,bili su selektor Slavoljub Muslin i jedan od kapitena Nemanja Matić.
-Dva boda više na tabeli predstavljaju prednost za nas pred ovu utakmicu i nema sumnje da bi nas eventualna pobeda veoma približila plasmanu u Rusiju. Znam da je to lako reći, a mnogo teže uraditi, i znam dobro da nas očekuje veoma teška utakmica protiv Republike Irske – rekao je selektor Slavoljub Muslin.
Slično razmišlja i Nemanja Matić koji je u početku bio „bombardovan“ pitanjima o Mančester junajtedu,a naš as samo je ponovio da je srećan u velikom klubu i sa trenerom koji ga je doveo prvo u Čelsi a onda i na Teatar snova. As Junajteda i reprezentacije Srbije zadovoljio je domaće novinare i na pitanje o legendarnom kapitenu reprezentacije Republike Irske i Mančester junajteda, Roju Kinu. Matić je rekao da je on legenda Junajteda a da kada je on počeo da igra fudbal,Roj KKin je bio jedan od najboih na svetu na toj poziciji.Fokus je zatim stavljen na meč koji može biti presudan u kvalifikacijama…


-Igramo najvažniju utakmicu u kvalifikacijama, a možda i u fudbalskoj istoriji Srbije. Mi smo mala zemlja kojoj fudbal mnogo znači. Srećni smo što smo prvi i sve ćemo da učinimo da tu i ostanemo.Sanjam da predstavljam Srbiju na Svetskom prvenstvu – rekao je jedan od najboljih veznih igrača na svetu.
Irske novinare je interesovalo kako to da Mitrović igra dobro i postiže golove u reprezentaciji,a to nije slučaj u Njukaslu…
-Naš sistem mu možda više odgovara, a možda mu nedostaje i malo više poverenja od strane trenera u klubu, poverenje koje ima kod mene u reprezentaciji. I zato se verovatno oseća komfornije u reprezentaciji, nego u klubu – jasan je bio selektor Slavoljub Muslin.
Na kojoj selekciji je veći protisak…


-Jeste prva meč lopta, pritisak je na njima, ali imamo ga i mi, upravo zbog toga što ova utakmica može mnogo toga da reši.Idemo na pobedu, ali i nerešen ishod neće biti neuspeh. Do kraja kvalifikacija ostaju još dve utakmice, šest bodova je u opticaju, tako da ovaj meč može, ali i ne mora da donese neku odluku – ne ostavlja dilemu srpski selektor.
Nemanja Matić ne krije da nikome neće biti lako,ali da je na domaćinu mnogo veći pritisak…
-Sigurno su dva različita pritiska kad imate, odnosno kad nemate rezultate. Lakše je igrati kada ste prvi na tabeli, imate mnogo više samopouzdanja i slažem se da je na Ircima mnogo veći pritisak. Nisu pobedili Gruziju, sada imaju i pritisak svoje javnosti, ali teško je u Irskoj uzeti bodove.Mi želimo, ipak, pobedu, igra nas ne zanima mnogo, jer će se posle utakmice pričati samo o rezultatu.Nerešen ishod ne bi bio loš za nas, ali potrudićemo se da iskoristimo prilike i pobedimo – istakao je Nemanja Matić.
Jednog od lidera ove generacije ne brine ni ukoliko bi Irci prvi poveli…
-Ovo je fudbal i morate da budete spremni za svaku situaciju.Ne bi bilo prvi put da protivnik prvi povede.To bi prebacilo pritisak na nas, ali mi smo spremni za sve.


Irske novinare je zanimalo i šta se to promenilo u igri naše reprezentacije koja je u prošlom ciklusu doživela neuspeh…
-Imali smo tada problema, ali imamo velike igrače i to moramo da iskoristimo.Sa dobrim i iskusnim selektorom radimo dobar posao.Počeli smo da verujemo u svoj kvalitet, ali moramo da se dokazujemo iz meča u meč – rekao je Nemanja Matić.
Irski novinari smatraju da je Srbija tehnički mnogo jača ekipa, zato i pitanje selektoru naše reprezentacije, da li će to biti presudno…
-U fudbalu nije sve samo tehnika i taktika, ima mnogo faktora koji mogu biti presudni, a videćemo koji će model fudbala pobediti. Tehnički ili fizički, kakav preferiraju Irci.Videli smo uostalom u Beogradu koliko je sve bilo teško, a to znači da nas očekuje velika borba i sada u Dablinu – rekao je Slavoljub Muslin.
Republika Irska i Srbija igraju u utorak, 5. septembra od 20,45 na novom,veoma lepom stadionu Aviva koji je rasprodat za ovaj meč.