Vesti

PREDSEDNICI UEFA I EVROPSKE KOMISIJE RAZGOVARALI O SARADNJI U OBLASTI KLIMATSKE POLITIKE I ZNAČAJU VAKCINACIJE, OBAVEZALI SE NA JAČANJE PARTNERSTVA

03.12.2020.

Aleksander Čeferin je danas potvrdio punu podršku UEFA Evropskom zelenom dogovoru, i naglasio da je evropski fudbal potpuno uz Evropsku komisiju po pitanju delovanja u oblasti klimatskih uslova. UEFA će se pridružiti evropskom “Klimatskom paktu” koji će Komisija pokrenuti tokom ovog meseca, i to tako što će se i sama založiti za zelenu tranziciju. Pomoći će i u podizanju svesti o pozivu na akciju u Evropskom zelenom dogovoru, i mobilisati još više učesnika u kretanju ka cilju Evrope, da postane prvi klimatsko neutralni kontinent do 2050. godine.

Predsednici su na sastanku naglasili i hitnu potrebu da Evropa bude spremna i stekne poverenje javnosti, da bi se obezbedila efikasna raspodela vakcina protiv koronavirusa. UEFA i Evropska komisija će koordinisati u komunikaciji po pitanju bezbednosti i raspodele vakcine protiv koronavirusa, koristeći moć fudbala da mobilišu osobe koje su uzori i tako dopru do građana.

Evropsko prvenstvo UEFA koje se igra sledećeg leta predstavlja simbol nade za Evropu, kao i proslava 60 godina EURO turnira. Ovaj EURO za Evropu će naglasiti zajedničke poduhvate Evropske komisije i UEFA u promociji ciljeva od opšteg interesa, kao što su društvena inkluzija, integracija i održivost. Sastanak je bio prilika da UEFA naglasi važnost zaštite fundamentalnih aspekata evropskog sportskog modela, kao i da se razgovara o snazi evropskog fudbala i sporta u promociji pozitivne promene, evropske solidarnosti i vrednosti.

Predsednica fon der Lajen je pozdravila podršku UEFA i sposobnost fudbala da promoviše pozitivnu promenu u Evropi. S tim u vezi, predsednica fon der Lajen i predsednik Čeferin su razgovarali o jačanju partnerstva UEFA i Komisije, sa fokusom na najveće izazove Evrope, prioritetne ciljeve i ciljeve NextGenerationEU, od klimatskih delovanja, do jednakosti i raznolikosti, socio-ekonomskog oporavka i zdravlja za sve.

G. Čeferin je rekao: “UEFA deli viziju Evropskog zelenog dogovora, i posvećeni smo mu kao predstavnici najpopularnijeg sporta u Evropi. Dugoročni model UEFA za evropski fudbal, baziran na finansijskoj solidarnosti i vrednostima, u savršenom je skladu sa vizijom Evropske komisije za inkluzivni oporavak i održivost. Mi smo jak tim, i radujem se jačanju našeg partnerstva u narednim godinama. Moramo da zaštitimo naš evropski sportski model za sledeću generaciju.”

Predsednica fon der Lajen je rekla: “Bilo mi je zadovoljstvo da se sretnem sa predsednikom Čeferinom, i razgovaram o partnerstvu između UEFA i Evropske komisije u Evropskom zelenom dogovoru, vakcinaciji i još mnogo drugih tema. Sjajno je imati UEFA u svom timu u skoroj realizaciji evropskog “Klimatskog pakta”. Hajde da radimo zajedno i damo COVID -19 crveni karton, tako da stadioni uskoro opet budu puni navijača, a naši parkovi i tereni puni radosti.”