PONOS SRBIJE | FUTSAL REPREZENTACIJA NA SVETSKOM PRVENSTVU, ORLOVI MEĐU ŠEST EVROPSKIH SELEKCIJA KOJE SU IZBORILE PLASMAN (VIDEO)

09.12.2020.

STRELCI: 0:1 Pršić 1:12, 1:1 Pikarainen 3:19, 2:1 Autio 10:02, 2:2 Lazarević 11:10, 3:2 Gronholm 14:03, 3:3 Lazarević 23:28, 3:4 Lazarević 28:25, 4:4 Autio 31:28, 4:5 Stojković 36:35, 5:5 Kitola 38:50. Dvorana u Vanti. Sudije: Gabor Kovač, Balaž Farkaš (Mađarska).

FINSKA: Savolainen, Autio, Intala, J.Kitola, M.Kitola. Koivumaki, Vanha, Gronholm, Juno, Korsunov, Lintula, Korpela, Nistrom, Pikarainen.

SRBIJA: Momčilović, Rakić, Tomić, Pršić, Petrov. Radmanović, Aleksić, Popović, Ramić, Lazarević, Simić, Stojković, Milosavljević, Pešić. Selektor Goran Ivančić

Futsal reprezentacija Srbije ostvarila je veliki uspeh i plasirala se na Prvenstvo sveta koje se održava u Litvaniji 2021. godine (12.septembar – 3.oktobar). Podvig Orlova je veći ako se zna da je od 55 članica UEFA samo šest reprezentacija moglo da izbori vizu za svetski sajam futsala.

Posle pobede u Kragujevcu, u prvom meču baraža, protiv Finske (1:0), u revanšu je Srbija posle drame u prvom poluvremenu, a onda fantastičnog izdanja u nastavku, uspela da ostvari rezultat koji je vodi među najbolje selekcije sveta – 5:5 (3:2).

Prvi deo igre doneo je mnogo uzbuđenja, a posle nepuna dva minuta igre Srbija je došla u vođstvo posle akcije Strahinje Petrova i realizacije Marka Pršića. Domaćin nije dugo čekao na odgovor i Pikarainen je brzo vratio nadu svojoj selekciji.

Usledio je period dominacije Finske, a najveća opasnost dolazila je posle prekida. Za kratko vreme Orlovi su napravili veliki broj faulova, neki su dosuđeni prestrogo, ali to je bio kriterijum mađarskih sudija. I upravo posle jednog prekršaja Petrova, Autio je izveo udarac i savladao Momčilovića. Sada smo mi uzvratili, Lazarević je fenomenalni reagovao i doneo vredno izjednačenje.

Usledio je ipak novi prkid i novo vođstvo, uz dosta sreće, Finaca. Da nesreća ne ide sama, ponovo su arbitri dosudili prekršaj, sada već peti, i Autio je bio sam ispred Nemanje Momčilovića. Usledio je dug zalet i udarac, ali i fantastična reakcija našeg golmana. Finska je na odmor otišla sa prednošću, a interesantno je da su Simić i drugovi tri puta pogađali okvir gola.

U nastavku meča prvu priliku je imala Srbija, Strahinja Petrov je uputio udarac, ali lopta je završila preko prečke. Brzo smo imali i drugu priliku koju je teško bilo promašiti, Dragan Tomić je sada bio pred golom, Savolainen je odbranio a na loptu je natrčao Petrov, međutim bio je neprecizan. I onda treća – sreća, sve je sam uradio Jovan Lazarević, dobrom fintom zaobišao golmana i plasirao loptu u mrežu za – 3:3. Zaslužili smo ovaj gol, jer smo u nastavku bili daleko bolji rival. Srbija je bila mnogo konkretnija, odlučnija nego u prvom poluvremenu.

Nastavili smo u istom stilu, a onda ponovo gol Jovana Lazarevića, potvrda da je ova finska noć njegova. Prevario je dvojicu čuvara, a onda u padu uspeo da uputi udarac, lopta je prošla Savolainenu ispod ruke i videli smo potpuni preokret. Sada je plasman, posle one pobede u Kragujevcu, bio viđen, moglo je da se počne sa odbrojavanjem. Istina, Autio je donao malu nadu domaćinu, ali Miloš Stojković je definitivno odagnao i najmanju sumnju – 4:5.  Domaćin je uspeo samo da izjednači. Srbija je na Prvenstvu sveta, zasluženo. Ogroman uspeh selektora Gorana Ivančića i njegovih izabranika.