ПОНОС СРБИЈЕ | ФУТСАЛ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА НА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ, ОРЛОВИ МЕЂУ ШЕСТ ЕВРОПСКИХ СЕЛЕКЦИЈА КОЈЕ СУ ИЗБОРИЛЕ ПЛАСМАН (ВИДЕО)

09.12.2020.

СТРЕЛЦИ: 0:1 Пршић 1:12, 1:1 Пикараинен 3:19, 2:1 Аутио 10:02, 2:2 Лазаревић 11:10, 3:2 Гронхолм 14:03, 3:3 Лазаревић 23:28, 3:4 Лазаревић 28:25, 4:4 Аутио 31:28, 4:5 Стојковић 36:35, 5:5 Китола 38:50. Дворана у Ванти. Судије: Габор Ковач, Балаж Фаркаш (Мађарска).

ФИНСКА: Саволаинен, Аутио, Интала, Ј.Китола, М.Китола. Коивумаки, Ванха, Гронхолм, Јуно, Корсунов, Линтула, Корпела, Нистром, Пикараинен.

СРБИЈА: Момчиловић, Ракић, Томић, Пршић, Петров. Радмановић, Алексић, Поповић, Рамић, Лазаревић, Симић, Стојковић, Милосављевић, Пешић. Селектор Горан Иванчић

Футсал репрезентација Србије остварила је велики успех и пласирала се на Првенство света које се одржава у Литванији 2021. године (12.септембар – 3.октобар). Подвиг Орлова је већи ако се зна да је од 55 чланица УЕФА само шест репрезентација могло да избори визу за светски сајам футсала.

После победе у Крагујевцу, у првом мечу баража, против Финске (1:0), у реваншу је Србија после драме у првом полувремену, а онда фантастичног издања у наставку, успела да оствари резултат који је води међу најбоље селекције света – 5:5 (3:2).

Први део игре донео је много узбуђења, а после непуна два минута игре Србија је дошла у вођство после акције Страхиње Петрова и реализације Марка Пршића. Домаћин није дуго чекао на одговор и Пикараинен је брзо вратио наду својој селекцији.

Уследио је период доминације Финске, а највећа опасност долазила је после прекида. За кратко време Орлови су направили велики број фаулова, неки су досуђени престрого, али то је био критеријум мађарских судија. И управо после једног прекршаја Петрова, Аутио је извео ударац и савладао Момчиловића. Сада смо ми узвратили, Лазаревић је феноменални реаговао и донео вредно изједначење.

Уследио је ипак нови пркид и ново вођство, уз доста среће, Финаца. Да несрећа не иде сама, поново су арбитри досудили прекршај, сада већ пети, и Аутио је био сам испред Немање Момчиловића. Уследио је дуг залет и ударац, али и фантастична реакција нашег голмана. Финска је на одмор отишла са предношћу, а интересантно је да су Симић и другови три пута погађали оквир гола.

У наставку меча прву прилику је имала Србија, Страхиња Петров је упутио ударац, али лопта је завршила преко пречке. Брзо смо имали и другу прилику коју је тешко било промашити, Драган Томић је сада био пред голом, Саволаинен је одбранио а на лопту је натрчао Петров, међутим био је непрецизан. И онда трећа – срећа, све је сам урадио Јован Лазаревић, добром финтом заобишао голмана и пласирао лопту у мрежу за – 3:3. Заслужили смо овај гол, јер смо у наставку били далеко бољи ривал. Србија је била много конкретнија, одлучнија него у првом полувремену.

Наставили смо у истом стилу, а онда поново гол Јована Лазаревића, потврда да је ова финска ноћ његова. Преварио је двојицу чувара, а онда у паду успео да упути ударац, лопта је прошла Саволаинену испод руке и видели смо потпуни преокрет. Сада је пласман, после оне победе у Крагујевцу, био виђен, могло је да се почне са одбројавањем. Истина, Аутио је донао малу наду домаћину, али Милош Стојковић је дефинитивно одагнао и најмању сумњу – 4:5.  Домаћин је успео само да изједначи. Србија је на Првенству света, заслужено. Огроман успех селектора Горана Иванчића и његових изабраника.