Arhiva

PETA SEDNICA SKUPŠTINE FSS ZA PERIOD 2016 – 2020.

14.05.2018.

 

U Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi održana je redovna peta sednica Skupštine FSS za mandatni period 2016-2020. kojom je predsedavao predsednik FSS Slaviša Kokeza.
Skupštini je prisustvovalo 62 od 69 delegata a među specijalnim gostima bili su predstavnici UEFA, Eva Paskije, i FIFA, Oliver Jung.Oni su pred početak rada Skupštine prigodnim rečima pozdravili fudbalsku Srbiju okupljenu u Staroj Pazovi.
Period između dva skupštinska zasedanja obeležen je mnogim aktivnostima Fudbalskog saveza Srbije, ali pre svega fantastičnim rezultatima naših reprezentativnih selekcija u 2017. godini. U najkraćem to bismo mogli da predstavimo kroz sledeće tačke:

Plasman „A“ tima u Rusiju na Svetsko prvenstvo

Imenovanje Mladena Krstajića na mesto selektora Srbije

Mlada reprezentacija, jednom nogom u Italiji

Futsal reprezentacija – plasman i dobar nastup na EP u Sloveniji

Strateški projekti – oprema, tereni sa veštačkom travom, administrativni centar, nacionalni stadion

Međunarodne diplomatske aktivnosti

Milorad Mažić – sudija za ponos nacije

Seminar AEFCA – trenerska svita Evrope u Beogradu

Sa Pumom i Apatinskom pivarom na Mundijal – sponzorski pul sve veći i bogatiji

Zlatna lopta 2017 – laureati Vladan Milojević i Vladimir Stojković

O svemu tome govorio je i generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović,a prisutni delegati su jednoglasno usvojili izveštaj o radu FSS u prethodnoj godini.

Iz godišnjeg izveštaja izdvajamo…
-Ono što je u svom govoru po dolasku na mesto predsednika Fudbalskog saveza Srbije naveo kao prioritet, podrška i povratak dostajanstva najboljem nacionalnom timu i plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiju, Slaviša Kokeza je ispunio. Posle tri neuspešna ciklusa i izgubljenog poverenja u reprezentaciju, Srbija je uspela da se vrati na mapu najboljih selekcija sveta. U Rusiji će biti u društvu odabranih i igraće bar tri utakmice u grupi protiv Kostarike, Švajcarske i Brazila, a nama ostaje da se nadamo i da navijamo da ćemo se na Mundijalu zadržati i posle 27. juna. U tome će igrači i stručni štab imati maksimalnu podršku FSS.

-Fudbalski savez Srbije i Slavoljub Muslin sporazumno su se razišli, a na predlog sportskog sektora i direktora Gorana Bunjevčevića novi selektor Orlova je Mladen Krstajić. Bivši istaknuti reprezentativac i član stručnog štaba u kvalifikacijama za SP u Rusiji, praktičnog je debitovao kao vršilac dužnosti na turneji po Aziji. Zvanično je imenovan krajem januara ove godine, dok je prvu utakmicu kao selektor imao martu protiv Maroka u prijateljskom meču u Torinu.
Od kadrovskih rešenja u FSS u proteklom periodu izdvajamo i imenovanje Gorana Vasilijevića za koordinatora mlađih selekcija, odnosno postavljanje Nenada Bjekovića na mesto potpredsednika naše organizacije.

-Mlada reprezentacija Srbije godinama već postiže dobre rezultate, a sa selektorom Goranom Đorovićem „orlići“ su na dobrom putu da overe novi plasman među najbolje mlade selekcije na Starom kontinentu.

 

-Srbija je navikla na dobra izdanja naše futsal reprezentacije, a posle četvrtog mesta na Evropskom šampionatu u Beogradu, Perić i saigrači obradovali su nas novim plasmanom, posle baraž dvomeča sa Češkom, na Prvenstvo Evrope koje se održavalo u slovenačkoj prestonici, Ljubljani. Ostavili su i više nego dobar utisak.

-Fudbalski savez Srbije želi da bude deo savremene evropske fudbalske priče i to podrazumeva projekte koji su od kapitalnog značaja za srpski fudbal: Administrativni centar i Nacionalni stadion koji bi u perspektivi bio izgrađen po najvišim standardima UEFA i FIFA. Kao multifunkcionalni objekat,stadion predstavlja i državni interes Republike Srbije.
Jedno od predizbornih obećanja predsednika Slaviše Kokeze odnosilo se na pomoći malim fudbalskim sredinama i klubovima u nižim ligama, a sve u vidu donacija velikih količina opreme, uglavnom za mlađe kategorije. U prethodnom periodu više od 1000 klubova dobilo je vrednu opremu. Predsednik i njegovi saradnici prekrstarili su Srbiju kako bi onima kojima je pomoć bila najpotrebnija uručili opremu, a Fudbalski savez nastaviće sa ovim aktivnostima kako bi ispunio misiju i svakom klubu u Srbiji podario „novo odelo“. Vredno je istaći da se u ovaj projekat uključilo i Ministarstvo sporta u Vladi Republike Srbije, uostalom kao i u projekat izgradnje terena sa veštačkom travom.


-Fudbalski savez Srbije ima mnogo prijatelja u FIFA i UEFA, a potvrda uvažavanja onoga što naša fudbalska organizacija radi i predstavlja u svetu fudbala, su brojne posete članova evropske i svetske kuće fudbala, odnosno naconalnih federacija.
Prvi put je u Srbiju stigao jedan predsednik FA Engleske. Greg Klark je bio gost predsednika Slaviše Kokeze u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi, gde su ne tako davno boravili i predsednik UEFA Aleksandar Čeferin, kao i prvi potpredsednik UEFA Karl Erik Nilson uz mnoge druge uvažene predstavnike evropskih i svetskih fudbalskih saveza.

 -Najbolji naš sudija Milorad Mažić, nalazi se među odabranim arbitrima koji će deliti pravdu na Svetskom prvenstvu u Rusiji, ali pre toga ponos Srbije biće glavni sudija najvećeg klupskog evropskog finala, meča Lige šampiona između Real Madrida i Liverpula. Potvrda poverenja koje FIFA i UEFA imaju u srpsku sudijsku scenu, Milorada Mažića i njegove pomoćnike Milovana Ristića i Dalibora Đurđevića.

-Fudbalski savez Srbije i grad Beograd bili su domaćini trenerskom samitu Evrope (AEFCA) kome su prisustvovali mnogi eminentni fudbalski stručnjaci. Fernando Santoš, selektor aktuelnog prvaka Evrope, Portugala, legendarni Bora Milutinović, trofejni Ljubiša Tumbaković i mnogi drugi dali su ogroman doprinos skupu koji je privukao pažnju velikog broja trenera iz zemlje i regiona.

-Zahvaljujući rukovodstvu FSS, novom konceptu poslovanja, fantastičnim rezultatima i ostvarenom plasmanu na Svetsko prvenstvo, sponzorski pul Fudbalskog saveza Srbije svakim danom sve je jači. Novi tehnički partner FSS je poznati svetski brend Puma, a veliki broj kompanija i partnera koji svoj poslovni interes vide u saradnji sa FSS je deo našeg tima ili je na putu da to postane. Uz Pumu, kao deo naše porodice tu su Apatinska pivara, Strabag, Planet Win 365, Britiš Motors, Moj Kiosk, Vujić voda, Eko pumpe, Fešn kompani kao i licencni sponzori za SP – Frikom, Jafa i Mars.

Delegati su jednoglasno usvojili i izveštaj o finansijskom poslovanju FSS za 2017. godinu kao i izveštaj o finansijskom planu FSS za 2018.
godinu.

PREDLOG UEFA ZA PRIZNANJE TOMISLAVU KARADŽIĆU
Predsednik FS Vojvodine Dragan Simović izneo je pred delegate Skupštine FSS predlog da se UEFA uputi zahtev o dodeli priznanja počasnom predsedniku FSS Tomislavu Karadžiću, povodom 40 godina uspešnog rada u fudbalu.Predlog je usvojen jednoglasno od strane delegata.