Архива

ПЕТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ФСС ЗА ПЕРИОД 2016 – 2020.

14.05.2018.

 

У Спортском центру ФСС у Старој Пазови одржана је редовна пета седница Скупштине ФСС за мандатни период 2016-2020. којом је председавао председник ФСС Славиша Кокеза.
Скупштини је присуствовало 62 од 69 делегата а међу специјалним гостима били су представници УЕФА, Ева Паскије, и ФИФА, Оливер Јунг.Они су пред почетак рада Скупштине пригодним речима поздравили фудбалску Србију окупљену у Старој Пазови.
Период између два скупштинска заседања обележен је многим активностима Фудбалског савеза Србије, али пре свега фантастичним резултатима наших репрезентативних селекција у 2017. години. У најкраћем то бисмо могли да представимо кроз следеће тачке:

Пласман „А“ тима у Русију на Светско првенство

Именовање Младена Крстајића на место селектора Србије

Млада репрезентација, једном ногом у Италији

Футсал репрезентација – пласман и добар наступ на ЕП у Словенији

Стратешки пројекти – опрема, терени са вештачком травом, административни центар, национални стадион

Међународне дипломатске активности

Милорад Мажић – судија за понос нације

Семинар АЕФЦА – тренерска свита Европе у Београду

Са Пумом и Апатинском пиваром на Мундијал – спонзорски пул све већи и богатији

Златна лопта 2017 – лауреати Владан Милојевић и Владимир Стојковић

О свему томе говорио је и генерални секретар ФСС Јован Шурбатовић,а присутни делегати су једногласно усвојили извештај о раду ФСС у претходној години.

Из годишњег извештаја издвајамо…
-Оно што је у свом говору по доласку на место председника Фудбалског савеза Србије навео као приоритет, подршка и повратак достајанства најбољем националном тиму и пласман на Светско првенство у Русију, Славиша Кокеза је испунио. После три неуспешна циклуса и изгубљеног поверења у репрезентацију, Србија је успела да се врати на мапу најбољих селекција света. У Русији ће бити у друштву одабраних и играће бар три утакмице у групи против Костарике, Швајцарске и Бразила, а нама остаје да се надамо и да навијамо да ћемо се на Мундијалу задржати и после 27. јуна. У томе ће играчи и стручни штаб имати максималну подршку ФСС.

-Фудбалски савез Србије и Славољуб Муслин споразумно су се разишли, а на предлог спортског сектора и директора Горана Буњевчевића нови селектор Орлова је Младен Крстајић. Бивши истакнути репрезентативац и члан стручног штаба у квалификацијама за СП у Русији, практичног је дебитовао као вршилац дужности на турнеји по Азији. Званично је именован крајем јануара ове године, док је прву утакмицу као селектор имао марту против Марока у пријатељском мечу у Торину.
Од кадровских решења у ФСС у протеклом периоду издвајамо и именовање Горана Василијевића за координатора млађих селекција, односно постављање Ненада Бјековића на место потпредседника наше организације.

-Млада репрезентација Србије годинама већ постиже добре резултате, а са селектором Гораном Ђоровићем „орлићи“ су на добром путу да овере нови пласман међу најбоље младе селекције на Старом континенту.

 

-Србија је навикла на добра издања наше футсал репрезентације, а после четвртог места на Европском шампионату у Београду, Перић и саиграчи обрадовали су нас новим пласманом, после бараж двомеча са Чешком, на Првенство Европе које се одржавало у словеначкој престоници, Љубљани. Оставили су и више него добар утисак.

-Фудбалски савез Србије жели да буде део савремене европске фудбалске приче и то подразумева пројекте који су од капиталног значаја за српски фудбал: Административни центар и Национални стадион који би у перспективи био изграђен по највишим стандардима УЕФА и ФИФА. Као мултифункционални објекат,стадион представља и државни интерес Републике Србије.
Једно од предизборних обећања председника Славише Кокезе односило се на помоћи малим фудбалским срединама и клубовима у нижим лигама, а све у виду донација великих количина опреме, углавном за млађе категорије. У претходном периоду више од 1000 клубова добило је вредну опрему. Председник и његови сарадници прекрстарили су Србију како би онима којима је помоћ била најпотребнија уручили опрему, а Фудбалски савез наставиће са овим активностима како би испунио мисију и сваком клубу у Србији подарио „ново одело“. Вредно је истаћи да се у овај пројекат укључило и Министарство спорта у Влади Републике Србије, уосталом као и у пројекат изградње терена са вештачком травом.


-Фудбалски савез Србије има много пријатеља у ФИФА и УЕФА, а потврда уважавања онога што наша фудбалска организација ради и представља у свету фудбала, су бројне посете чланова европске и светске куће фудбала, односно нацоналних федерација.
Први пут је у Србију стигао један председник ФА Енглеске. Грег Кларк је био гост председника Славише Кокезе у Спортском центру ФСС у Старој Пазови, где су не тако давно боравили и председник УЕФА Александар Чеферин, као и први потпредседник УЕФА Карл Ерик Нилсон уз многе друге уважене представнике европских и светских фудбалских савеза.

 -Најбољи наш судија Милорад Мажић, налази се међу одабраним арбитрима који ће делити правду на Светском првенству у Русији, али пре тога понос Србије биће главни судија највећег клупског европског финала, меча Лиге шампиона између Реал Мадрида и Ливерпула. Потврда поверења које ФИФА и УЕФА имају у српску судијску сцену, Милорада Мажића и његове помоћнике Милована Ристића и Далибора Ђурђевића.

-Фудбалски савез Србије и град Београд били су домаћини тренерском самиту Европе (АЕФЦА) коме су присуствовали многи еминентни фудбалски стручњаци. Фернандо Сантош, селектор актуелног првака Европе, Португала, легендарни Бора Милутиновић, трофејни Љубиша Тумбаковић и многи други дали су огроман допринос скупу који је привукао пажњу великог броја тренера из земље и региона.

-Захваљујући руководству ФСС, новом концепту пословања, фантастичним резултатима и оствареном пласману на Светско првенство, спонзорски пул Фудбалског савеза Србије сваким даном све је јачи. Нови технички партнер ФСС је познати светски бренд Пума, а велики број компанија и партнера који свој пословни интерес виде у сарадњи са ФСС је део нашег тима или је на путу да то постане. Уз Пуму, као део наше породице ту су Апатинска пивара, Страбаг, Planet Win 365, Бритиш Моторс, Мој Киоск, Вујић вода, Еко пумпе, Фешн компани као и лиценцни спонзори за СП – Фриком, Јафа и Марс.

Делегати су једногласно усвојили и извештај о финансијском пословању ФСС за 2017. годину као и извештај о финансијском плану ФСС за 2018.
годину.

ПРЕДЛОГ УЕФА ЗА ПРИЗНАЊЕ ТОМИСЛАВУ КАРАЏИЋУ
Председник ФС Војводине Драган Симовић изнео је пред делегате Скупштине ФСС предлог да се УЕФА упути захтев о додели признања почасном председнику ФСС Томиславу Караџићу, поводом 40 година успешног рада у фудбалу.Предлог је усвојен једногласно од стране делегата.