Архива

СРБИЈА, БРЕ | ПРВА УТАКМИЦА И ПРВА ПОБЕДА ЗА ИСТОРИЈУ (ВИДЕО)

16.08.2020.

https://www.instagram.com/p/CD9XoL7DSEB/?igshid=1vqgy5l4ce36i

Прошло је 14 година од историјске, прве утакмице и победе (1:3) фудбалске репрезентације Србије над домаћином, репрезентацијом Чешке 16. августа 2006. године у Ухерскем Храдишту. Свакако, то је био тријумф за историју и леп почетак једног новог поглавља у историји нашег фудбала, али и спорта уопште. Та 2006. година обиловала је како спортским, тако и политичким догађајима. Најпре се  распала  државна заједница Србије и Црне Горе, а Република Србија  коначно, након 88 година, обнавља своју државност. На спортском плану наша фудбалска репрезентација (последњи пут под старим именом и химном „Хеј Словени“) доживела је неуспех на Мондијалу у Немачкој. Требало је што пре заборавити то учешће и отворити странице нове фудбалске историје под новим именом, заставом, грбом и химном.  Прилика за то указала се непуна два месеца касније.

https://www.instagram.com/p/CD9ompJDzCV/?igshid=r0nni9h0e14d

У међувремену, одлуком ФИФА репрезентација Србије постала је наследница репрезентације бивше државе (СЦГ, СРЈ и СФРЈ). За првог селектора изабран је Шпанац Хавијер Клементе, од раније познати тренер и некадашњи шпански селектор. Ударен је темељ  нове српске репрезентације и то је уједно била  прва и последња провера пред почетак квалификационог циклуса у септембру исте године.

Утакмица је значајна и због тога што се на њој од репрезентативног дреса опростио Павел Недвед, легенда чешког, али и европског фудбала. За своју земљу је одиграо  укупно 91 утакмицу и постигао 18 голова. Репрезентација Србије наступила је у саставу: Стојковић, Марковић, Степанов, Бишевац, Луковић, Дуљај, Станковић (од 62. Љубоја), Короман (од 46 Ковачевић), Илић (од 46. Тришовић), Лазовић (од 46. Жигић), Пантелић.  Меч по наше репрезентативце није почео добро. После кикса Бишевца, Штајнер је већ у трећем минуту довео Чехе у вођство. Пред крај првог дела изједначио је Данко Лазовић, био је то први, историјски гол за репрезентацију Србије. Друго полувреме донело је  још бољу игру и два гола у чешкој мрежи. Орлове је у вођство довео актуелни потпредседник ФСС Марко Пантелић, тада сјајан нападач берлинске Херте, а коначан резултат 3:1 за Србију поставио је дебитант Александар Тришовић. Србија је остварила резултат какав вероватно нико није могао да сања. Била је то дивна фудбалска ноћ, први лет и победа наших „орлова. И поред епитета „пријатељска“, ово је ипак била историјска, прва утакмица и тријумф фудбалске репрезентације Србије. Играчи сада играју за Србију, на дресовима носе национална обележја и не слушају звиждуке док се интонира химна, већ певају „Боже правде“.