Вести

ЖРЕБ 2. СЕПТЕМБРА У НИОНУ | ФУТСАЛ СЕЛЕКЦИЈА СРБИЈЕ У ПРВОМ ШЕШИРУ НА ЖРЕБУ КВАЛИФИКАЦИОНИХ ГРУПА ЗА ПРВЕНСТВО ЕВРОПЕ У ХОЛАНДИЈИ 2022.

18.08.2020.

Сениорска футсал репрезентација Србије добиће на жребу у Ниону 2.септембра противнике у наредном циклусу квалификација за Првенство Европе чији ће домаћин бити Холандија 2022.године. Наредни циклус квалификација који ће почети у децембру ове године, имаће епитет историјског када је у питању футсал, јер се по први пут квалификације неће играти само као један мини турнир, већ ће се играти три утакмице код куће и три утакмице у гостима, па ће самим тим и такмичење бити много атрактивније и изазовније.
УЕФА ће на жребу 2.септембра (који ће бити одржан без присуства представника савеза) распоредити селекције  у укупно 8 група са по 4 тима, а директан пласман на Првенство Европе избориће осам победника група, као и 6 најбољих другопласираних селекција, док ће две последње другопласиране селекције накнадно разигравати у плеј-офу за још једно место на финалном турниру. Уз домаћина Холандију, то ће чинити укупан број од 16 репрезентација на Првенству Европе, што је такође први пут у историји да ће се Футсал Еуро играти са овим бројем учесника.
Наша футсал селекција у наредне квалификације улази као и увек са највећим амбицијама, а захваљујући сјајним резултатима у протеклом периоду Србија је рангирана као пета на ранг листи и наћи ће се у најјачем првом шеширу, што нам даје одличну позицију уочи жреба, тако да се нећемо у групи састати са највећим фаворитима. Распоред шешира изгледа овако:
1.Шешир: Шпанија, Португал, Русија, Казахстан, Србија, Азербејџан, Хрватска, Италија.
2.Шешир: Украјина, Чешка, Словенија, Румунија, Мађарска, Француска, Финска, Словачка.
3.Шешир: Белорусија, БИХ, Пољска, Белгија, Грузија, Летонија, Молдавија, Албанија.
4.Шешир: Норвешка, плус још 7 селекције које ће се знати након плеј-офа прелиминарне рунде.
УЕФА је такође одредила и могуће термине одигравања утакмица, а то су новембар и децембар ове године, као и јануар, март и април 2021. (по два термина у сваком месецу). Србија ће свакако стартовати тек од децембра, јер нас у новембру очекују две бараж утакмице са Финском за пласман на ФИФА Првенство света у Литванији наредне године.