Архива

ДАН КАДА СЕ ЧУДА ДЕШАВАЈУ | СРБИ ЛУДАЦИ, ЕВРОПСКИ ПРВАЦИ (ВИДЕО)

01.08.2020.

Пре седам година српски репрезентативни фудбал остварио је један од највећих успеха. У дану када се чуда дешавају Србија је у конкуренцији фудбалски далеко развијених земаља, освојила Европу у узрасту до 19 година. На континенталном првенству које се одржавало у Литванији, Србија је 1.августа 2013. године остварила резултат који остаје златним словима уписан у историји нашег фудбала. У финалном мечу наша омладинска репрезентација је била боља од Француске – 1:0(0:0) голом Андрије Луковића у 57. минуту, након асистенције Александра Митровића.

Интересантно је да су наши момци уз доста среће изборили пут на Европско првенство, јер смо као домаћини елит рунде квалификација, захваљујући победи Словачке над Швајцарском, на мала врата отишли на континентални шампионат.

У групи на Европском првенству “орлићи” су победили најпре Турску (2:1), затим Грузију (1:0) и онда ремизирали са Француском (1:1). У полуфиналу је виђена права драма, ривал је био Португал, а захваљујући голу Мијата Гаћиновића у финишу меча, одлука о финалисти је пала после извођења једанаестераца. И били смо  бољи, а Митровић, Гаћиновић, Милинковић-Савић, Павловски, Луковић и остали чланови селекције, добили су прилику да после меча са Француском уђу у златне књиге српског фудбала.

Финална утакмица је била више неизвесна, него атрактивна за гледање. Играло се тврдо, уз много борбе, великог респекта према ривалу, самим тим и са мало прилика за гол. У првом полувремену две најбоље су пропустили Жан за Француску и Митровић за Србију.

Наставак је донео мало више ватре, коју је распламсао Андрија Луковић голом у 57. минуту. Изборио се Александар Митровић за позицију, одиграо повратну лопту право на ногу захукталог Луковића, којем срце није заиграло – 1:0. Налети „триколора“ после тога нису више вредни помена. Маестрални Предраг Рајковић је све одбранио, све лопте покупио, затворио све прилазе голу. И славље је могло да почне…Митровић, Рајковић, Вељковић, Ожеговић, Гаћиновић и остали играчи обукли су мајице на којима је било исписано „Срби лудаци, европски прваци“. Србија је 1.августа 2013. године постала првак Европе у фудбалу!

СРБИЈА: Рајковић – Голубовић, Вељковић, Филиповић, Антић – Максимовић, Милинковић – Савић, Павловски (од 93′ Урошевић) , Луковић (од 68′ Мелег), Ђурђевић (од 88′ Ожеговић) – Митровић.

ФРАНЦУСКА: Бенардо – Икоко, Конте, Лапорт, Мореира – Хуно (од 77′ Бамин), Азуни, Рабио – Жан (од 66′ Нанжис), Марсијал (од 56′ Родригез) – Бензија.

ШАМПИОНИ ЕВРОПЕ

Предраг Рајковић, Стефан Чупић, Петар Голубовић, Слободан Урошевић, Никола Антић, Александар Филиповић, Милош Вељковић, Сергеј Милинковић – Савић, Дејан Мелег, Марко Павловски, Андрија Луковић, Мијат Гаћиновић, Милан Војводић, Немања Максимовић, Огњен Ожеговић, Урош Ђурђевић, Александар Митровић и Александар Чаврић.

https://www.instagram.com/p/CDZh-7ujFWs/?igshid=1f1rp8g4k1c6v