A selekcija

ONLINE KONFERENCIJA SELEKTORA LJUBIŠE TUMBAKOVIĆA (VIDEO)

24.09.2020.

 

Selektor reprezentacije Srbije Ljubiša Tumbaković saopštio je spisak igrača za oktobarske duele protiv Norveške (baraž za EURO), Mađarske i Turske (Liga B nacija), a onda je na online konferenciji odgovarao na pitanja novinara.

Nova imena su Mihailo Ristić i golman Đorđe Nikolić, povratnik Miloš Veljković, o sistemu sa tri igrača u zadnjoj liniji, mogućem debiju…

-Pred nama su mnogo važne utakmice, prva je možda najvažnija. Spisak smo napravili od igrača koji mogu da odgovore zahtevima tih utakmica, pre svega u baražu. Stručni štab i naša skauting služba se bavi veoma temeljno svim pitanjima i nije iznenađenje što su sa nama i Mihailo Ristić i Đorđe Nikolić. Miloš Veljković je evidentiran i ranije, ali zbog povrede nije mogao u ranijim terminima da bude sa nama. Ristića pratimo već godinu dana, igrao je promenljivo, ali ono što igra u poslednje vreme prelomilo nas je da ga pozovemo. U klubu igra dobro i to je najbolja preporuka da sada bude sa nama.

Tri igrača u zadnjoj liniji, ima li vremena za uigravanje…

-Sistem je raspored igrača na terenu i od potencijala sa kojim raspolažemo mi formirano uslovno sistem. A da li možemo da se uigravamo, naravno da ne možemo, u sedam dana koliko smo zajedno možda jedan trening možemo tome da posvetimo a sve ostalo je podređeno onome što nas očekuje pre i posle utakmice. Stručni štab formira način igre na osnovu onih zadataka koji igrači imaju u svojim klubovima. I tako pravimo kompoziciju tima. I to je razlog zašto tri igrača u zadnjoj liniji…

Povratak Luke Milivojevića, jača konkurencija u vezi…

-Utakmica protiv Norvežana je najvažnija, a ko će da igra, to zavisi od igrača. Kad se budemo okupili i kada se postave zahtevi onda ćemo i da se opredelimo. Nama trebaju kvalitetni igrači, Luka nije bio na poslednjem okupljanju, sada je izašao iz povrede, ušao u igru u poslednja dva meča u klubu. Tu je, on je deo reprezentacije, rekli smo da želimo da napravi grupu koja funkcioniše na bazi jedne kvalitetne atmosfere i ambijente. E sad ko će da igra, svi su oni reprezentativci, svi treba tako da se ponašaju, a da li će igrati prvu, drugu ili treću utakmicu, to je stvar selektora.

O taktici, planu za Halanda…

-Pokušavamo da napravimo ambijet na terenu koji će nama da odgovara, snagom našeg kvaliteta da se nametnemo. Pokušaćemo sve njihove kvalitete da svedemo na minimum. A Haland je u formi, trebaće nam puno koncentracije i discipline da sve završimo kako nama odgovara.

Norveška je u prethodna dva meča pokazala dva različita lica…

-Grupa igrača koja je pokrila utakmice u 2019. bili je na okupu i prethodne dve utakmice. Mislim da ni njihovi ni naši mečevi u septembru nisu dali realnu sliku o reprezentacijama. Irci su bili potpuno nespremni za meč sa Norveškom, a ono što je za Norvešku interesantno jeste kompaktnost u ekipi, želja za uspehom. Oni imaju veoma kvalitetnu selekciju, po svemu, konstituciji, talentu, znanju. E sada kako ćemo mi igrati. Borbeno naravno, ali fokus će biti  na naš kvalitet. Mi moramo da se oslonimo na naš kvalitet, da budemo skoncentrisani od prvog minuta.

Nismo bili 20 godina na EP postoji li pritisak..

-Utakmica u Oslu je mnogo važna, mnogo, ali igraće se fudbal i posle tog meča. Sve ćemo naravno učiniti da ostvarimo rezultat koji želimo.

Utakmica koja može da vrati veru u naš fudbal…

-Verujem u grupu naših igrača, objektivno ovo je najbolje što Srbija ima i moramo da verujemo u sebe i u ono što radimo. Moja očekivanja su da ekipa može mnogo bolje nego što je bio slučaj u septembru, uostalom uvek sam kroz karijeru razmišljao samo pozitivno,  o ambijentu i dobrim rezultatima, e sad ako Norvežani budu bolji, onda svaka čast.

Naši igrači se vraćaju u formu posle septembarskog okupljanja, mnogi nastupaju u svojim klubovima…

-Utakmice koje smo igrali u septembru nije realna slika naše reprezentacije i rekao sam tada da će biti mnogo bolje u oktobru, kada igrači budu imali iza sebe utakmice u svojim klubovima.

Andrija Živković, Ranđelović, Živko Živković…

-Jako ih dobro poznajem, pogotovo prvu dvojicu…Pratimo sve igrače, Andrija će biti na spisku ukoliko nastavi sa igrama koje trenutno pruža u dresu PAOK-a, Živka Živkovića takođe pratimo, a Ranđelović će sigurno u nekom narednom periodu dobiti šansu, samo neka nastavi sa dobrim igrama…

Još jednom o Matiću…

-Matić sigurno nedostaje ovoj reprezentaciji, obavili smo razgovor, njegov stav je bio isključiv, doneo je odluku sa svojom familijom…Nisam se složio, rekao sam da može još da igra, a ako on misli da može da promeni odluku, vrata reprezentacije su otvorena – zaključio je Ljubiša Tumbaković.