A selekcija

NIKO NIKAD KAO PIKSI | DRAGAN STOJKOVIĆ JEDINI U ISTORIJI SRPSKOG FUDBALA KOJI JE UPISAO NASTUP NA SVETSKOM I EVROPSKOM PRVENSTVU KAO IGRAČ I SELEKTOR!

16.06.2024.

Meč na koji je Srbija čekala pune 24 godine, još od 2000. i poslednjeg nastupa državnog tima na Prvenstvu Evrope u Belgiji i Holandiji, duel sa Engleskom u Gelzenkirhenu, ući će u anale našeg fudbala po jednom podatku koji zaslužuje prefiks istorijski. Naime, selektor Srbije Dragan Stojković biće prvi čovek u srpskom fudbalu koji je upisao nastup na Svetskom i Evropskom prvenstvu kao igrač i nastup na Svetskom i Evropskom prvenstvu kao selektor! Nikad niko to nije uspeo još od 1930. godine, a mnogo velikih igračkih i trenerskih imena je prošlo kroz reprezentaciju, od vremena kada je odigran prvi Mundijal u Urugvaju ili od 1960. kada je održano prvo izdanje Evropskog prvenstva.

Dragan Stojković je bio igrač na Prvenstvu Evrope u Francuskoj 1984. i 2000. u Belgiji i Holandiji, i Prvenstvu sveta u Italiji 1990. i Francuskoj 1998. Kao selektor najbolji nacionalni tim predvodio je na Prvenstvu sveta u Kataru 2022. i sada na Prvenstvu Evrope u Nemačkoj 2024. Važno je apostrofirati činjenicu da bi Dragan Stojković kao igrač zabeležio više nastupa na oba najveća takmičenja da 90-tih godina prošlog veka nije bilo sankcija UN zbog kojih državni tim nije učestvovao ni u kvalifikacijama, a neposredno po uvođenju istih bio vraćen sa Prvenstva Evrope u Švedskoj 1992. godine.