Vesti

NAJBOLJA I NAJBOLJI | ZLATNA LOPTA 2019. VIOLETI SLOVIĆ I DUŠANU TADIĆU (VIDEO)

20.12.2019.

Prvi put Fudbalski savez Srbije dodelio je Zlatnu loptu jednoj najboljoj fudbalerki, a veliko priznanje pripalo je sjajnoj Violeti Slović, kapitenu reprezentacije i subotičkog Spartaka.

Punu deceniju njeno ime je sinomim za čvrstu i neprobojnu odbranu. Beskompromisnim igrama, požrtvovanjem i visoko profesionalnim odnosom izgradila je imidž vrhunskog štopera i jedne od najvažnijih karika ženske fudbalske reprezentacije. Kapitenska traka je dokaz autoriteta i potvrda statusa apsolutnog lidera nacionalnog tima. Sa Spartakom je nastavila dominaciju srpskim fudbalom i ostavila značajn trag u Ligi šampiona. Neustrašivo i hrabro čuva svoju mrežu, ali, često, i efektno pogađa protivničku, što je ove jesini učinila u duelu sa jednom od najmoćnijih ekipa na svetu, Atletikom iz Madrida. Ne postoji osoba u ženskom fudbalu koja se neće složiti da ona nije samo igračina, ona je i lafčina. Drugarčina. Uvek spremna da pomogne mlađim igračicama, koje u nju gledaju kao u istinskog idola.

-Hvala Fudbalskom savezu na ovom priznanju, svakako posebnom, jer se prvi put dodeljuje za najbolju fudbalerku. Ovo je najznačajnija nagrada u mojoj karijeri. Čast je biti u društvu sa ovakvim velikanima, srećna sam što sam ušla u istoriju srpskog fudbala – iskrena je bila Violeta Slović. Nagradu najboljoj fudbalerki predao je Bojan Pavićević, direktor futsal i ženskih selekcija Srbije.

A nagrada za najboljeg fudbalera ide fantastičnom Dušanu Tadiću. Njegove bravure na „Santijago Bernabeu”protiv Real Madrida najuticajniji svetski mediji opisali su kao partiju snova fudbalskog umetnika iz Bačke Topole. Pirueta, „veronika”, gol, asistencija… I sve u stilu njegovog dečačkog idola, Zinedina Zidana. Lider slavnog holandskog kluba briljirao je i u duelima sa Juventusom, Totenhemom i Bajernom iz Minhena. Zahvaljujući njegovim idejama i majstorijama, Ajaks je osvojio triplu krunu u Holandiji i dogurao na korak od finala Lige šampiona. Veštinu vrhunskog „pakera” dokazao je u dresu reprezentacije Srbije i jedan je od najzaslužnijih što se Aleksandar Mitrović primakao na četiri gola od legendarnog Stjepana Bobeka. Koliko UEFA poštuje sve ono što je srpski as ostvario u godini na izmaku govori podatak da se njegovo ime našlo u 50 najboljih u izbor za tim sezone, a bio je i među 30 kandidata za najprestižnije individualno priznanje u fudbalskom svetu, Zlatnu loptu „Frans fudbala”.

-Hvala svima, mojim saigračima u klubu i reprezentaciji, Fudbalskom savezu, selektoru, trenerima…Veliko priznanje za naporan rad. Nastaviću da radim na sebi i da pomažem drugima, kako bi imao uspeha i u budućnosti. Želim vam svvima srećne praznike i hvala još jednom na velikom priznanju – rekao je Dušan Tadić kome je priznanje uručio Vladimir Matijašević, sportski direktor FSS.