NA DANAŠNJI DAN | SEĆANJE NA POSLEDNJI PREDRATNI MEČ SA MAĐARIMA

23.03.2022.

Na današnji dan pre 81 godinu, odigrana je poslednja predratna utakmica u Beogradu, a rival našoj reprezentaciji bila je upravo selekcija Mađarske. U prisustvu 18.000 gledalaca na stadionu BSK-a, rezultat je bio 1:1. gosti su poveli golom Đetvaja u 8. minutu, a izjednačio je Valjarević dva minuta pre odlaska na odmor.

Utakmica je ostala u sećanju i zbog debitantskog nastupa legenardnog golmana Srđana Mrkušića, dok je u reprezentaciji Mađarske prva zvezda tima bio Đula Žengeler, vedeta Ujpešt Dože, strelac 387 golova na 323 meča i učesnik Svetskog prvenstva u Italiji 1938. godine.
Jedan od najpoznatiji izveštača iz tog perioda, čuveni novinar Politike Bora Jovanović, utakmicu je opisao kao lep sportski dan na Topčiderskom brdu u kome naš fudbalski tim nije imao dovoljno sreće pred golom mađarskog čuvara mreže Čikoša. U izveštaju je kritikovana odbrana Jugoslavije, uz konastataciju da je naš tim bio bolji u drugom poluvremenu, da je stativa dva puta bila na strani Mađara i da je glavni sudija Rafaele Skorconi iz Italije poništio dva gola zbog ofsajda, po jedan sa obe strane.
Mađarsko rukovodstvo je džentlmenski reklo da je naš državni tim igrao bolje, a naši igrači su bili sličnog mišljenja kao i novinar Jovanović, upirući prstom u nedostatak sreće:
„Zadovoljan sam rezultatom, imajući u vidu da smo igrali sa nekoliko povređenih igrača“ – rekao je Vojin Božović, dok se Franjo Velfl osvrnuo na propuštene šanse pred golom Mađarske i zaključio da bi minimalna pobeda naše reprezentacije bila mnogo pravedniji ishod beogradskog duela.
U predigri utakmice, juniorski tim Jugoslavije pobedio je Mađarsku sa 3:1, a u sastavu naše ekipe bili su Čajkovski, Mitić, Kokeza, Ljuštica, Đajić… Istog dana u Budimpešti je odigran susret B timova Jugoslavije i Mađarske u kome je domaćin slavio sa 2:0. Od igrača koji će kasnije nešto značiti u našem fudbalu, igrali su Aleksandar Atanacković, Aca Petrović Pikavac i Frane Matošić.
Stadion: BSK
JUGOSLAVIJA – MAĐARSKA 1:1
JUGOSLAVIJA: Mrkušić, Brozović, Dubac, Manola, Jazbinšek, Đanić, Cimermančić, Valjarević, Božović, Velfl, Nikolić. Selektor Svetozar Popović

MAĐARSKA: Čikoš, Šuč, Polgar, Biro, Saroši, Lazar, Kinčeš, Bereš, Žengeler, Bodola, Đetvaj.