A selekcija

LJUBIŠA TUMBAKOVIĆ I ALEKSANDAR MITROVIĆ IZ LUKSEMBURGA(VIDEO)

09.09.2019.

Reprezentacija Srbije u utorak, 10.septembra igra u Luksemburgu meč 5.kola kvalifikacija za Prvenstvo Evrope,a neposredno pred poslednji trening na stadionu na kome će igrati meč, pred brojnim novinarima bili su selektor Ljubiša Tumbaković i Aleksandar Mitrović…

-Osećaj nije najlepši i najbolji, ovo je neki novi početak, novi selektor. Opet smo krenuli od neke nule, nijedan početak nije lak. Nalazimo se u teškoj situaciji, ništa ne zavisi od nas, ostali smo samo matematički u trci. Najgore je što ništa ne zavisi od nas. Gorak ukus je ostao posle utakmice sa Portugalom. U fudbalu je, ipak, sve moguće, treba iskoristi utakmice do kraja da se što bolje upoznamo sa selektorom. Nemamo previše vremena, treba iskoristiti svaku utakmicu i trening i da vidimo šta će da se desi. Imamo posle baraž u Ligi nacija, imamo čemu da se radujemo i za šta da igramo – rekao je Aleksandar Mitrović i nastavio.-Atmosfera u reprezentaciji je super, sve je u najboljem redu. Nikad nije lako izgubiti svi smo razočarani jer smo znali da je bitna i odlučujuća utakmica. Kada igrate za svoju zemlju i predstavljate svoj narod nema potrebe za mlotivacijom, dolazite na okupljanje motivisani da date maksimum. Ja lično i svi u ekipi smo motivisani i da pobedimo. Nismo u zavidnoj poziciji, ne zavisi sve od nas. U svakom sportu je svaki početak težak.

Selektor Ljubiša Tumbaković…

-Istina je da smo zapostavili reprezentaciju Luksemburga, uglavnom smo pričali o Portugalu, iako smo profesionalno pristupili i Luksemburgu. Skauti su pokrili Luksemburg kao i stučni štab, moram da priznam da je akcenat bio na Portugalu i ta utakmica nam je bila važnija – izjavio je selektor Srbije i nastavio.- Predrasude prema Luksembrgu smo imali ranije, to su bili sigurni bodovi, u poslednje vreme nije to više tako. Ne samo Luksemburg, svi igraju fudbal, imaju nove kadrove, imaju grupu naturalizovanih igrača. Zavređuju posebnu pažnju, ne pravim alibi, govorim ono što je realno. I rezultati govore da sam u pravu. I rezultati njihovih klubova su sve interesantniji, za mnoge iznenađenje, a oni polako idu napred. Oni su sada ispred nas na tabeli, imaju bolju gol razliku, u nadoknadi su izgubili od Ukrajine. Teško primaju golove, teško ih i daju, nije to ona ekipa koju smo sa nekom ranijom predrasudom zamišljali. Moraćemo ozbiljno da se napnemo za ozbiljan rezultat.

O motivu…

-Svaka reprezentacija ima svoje motive i ciljeve, motiv selektora Luksemburga je vrlo jasan, oni matematički kao i mi imaju šansu, fudbal je živa stvar i uvek može nešto da se desi. Žele da naprave najbolji rezultat u istoriji kvalifikacija, očekujemo tvrdu utakmicu. Imali smo Portugal koji je vrh svetskog fudbala, a ovaj tim je motivisan za rezultat. Imaš stvari koje moraš da napraviš. Ako potcenimo rivala nećemo dobro proći, ako odigramo takmičarsku utakmicu onda možemo da se nadamo rezultatu.

O budućnosti…

-Delimično se slažem da je potreban rez, ali ako neko voli mlade igrače to smo mi treneri, ja posebno jer imaju posebnu energiju i donose nešto novo. Ali to važi za klub. Kada je reprezentacija u pitanju treba da igraju najbolji, ako se pravi rez pravi se da razmišljamo da li su oni koji su ovde najbolji, a ne da razmišljamo kroz njihove godine.

O igri…

-To da igramo sporo i manje agresivno ne bih se skroz složio, to je prva utakmica protiv prvaka Evrope, mi smo dali gol. Ne kažem da smo igrali agresivno i brzo, igrali smo kako treba, ali moramo na viši nivo. Cela Evropa čuva loptu, niko je ne predaje protivniku. To je proces koji traje i traži vreme, imali smo tri treninga, nismo uvek imali sve igrače. U hodu će biti promena sigurno. Da napraviš pravu reprezentaciju treba dati šansu neko da pogreši.

O Tadiću…

-Povreda Tadića traži prostor 3-4 dana da odmori, tako kažu lekari, a ja im uvek verujem. Rezultat prehthodne utakmice izdefinisao je naredne četiri utakmice. Biće mnogo više promena, daću šansu igračima koje sam malo video na terenu. Znam ih samo prateći ih kroz klubove, imaćemo reprezentaciju Srbije, ali nije to ova koja je igrala poslednju utakmicu. Biće puno izmena – rekao je selektor Ljubiša Tumbaković.