A selekcija

LIGA NACIJA | SA RUSIJOM OTVARAMO I ZATVARAMO GRUPU, TURSKA PRVA DOLAZI U BEOGRAD

03.03.2020.

U Amsterdamu je održan žreb za novi ciklus Lige nacija, u kome je učestvovao i bivši reprezentativac Holandije, Rafael van der Vart,  a reprezentacija Srbije nalazi se u Grupi 3 (divizija B) sa Rusijom, Turskom i Mađarskom.

Vladimir Matijašević, sportski direktor Fudbalskog saveza Srbije, koji je zajedno sa čelnicima Saveza, prisustvovao žrebu, izneo je prve utiske o našoj grupi.

-Moglo je sigurno i lakše da bude, dobili smo jednu od najtežih grupa. Mislim da možemo da igramo sa svima i da očekujemo dobar rezultat. Najveći rivali su nam Rusija i Turska, ali ne bih zaboravio ni Mađare. Mnogo toga zavisiće od rasporeda, ali i predstojećeg Prvenstva Evrope ako uspemo da se plasiramo. Sve je onda drugačije, pre svega atmosfera. Ne možemo, dakle, da pričamo ništa unapred, ali sigurno da nas očekuju zanimljive utakmice. Nikome neće biti lako – izjavio je Vladimir Matijašević.

I selektor Ljubiša Tumbaković ne krije da Orlove čeka težak zadatak…

-Dobili smo tešku grupu, jer igramo protiv dve selekcije koje su izborile plasman na Prvenstvo Evrope, a Mađarska je selekcija koja iz godine u godinu napreduje. Međutim, naš akcenat u ovom trenutku je na ono što nas očekuje 26. marta u Oslu. Imaćemo dovoljno vremena da razmišljamo o takmičenju u Ligi nacija – rekao je selektor Srbije.

Reprezentacija dugo nije igrala zvanične, takmičarske mečeve sa Turskom, Rusijom i Mađarskom…

-Interesantno je da Srbija, od 2006. godine i osamostaljenja, nije bila u grupi za neko veliko takmičenje sa ovim selekcijama.  Ovo će biti lepa prilika da se izmerimo. Uostalom do kraja godine nas očekuju tri utakmice sa Rusijom, u junu prijateljski meč, a onda dva duela u Ligi nacija.

Zahvaljujući Ligi nacija borimo se za plasman na Prvenstvo Evrope, novo takmičenje UEFA mnogi hvale…

-Moram da kažem da je Liga nacija opravdala svoje formiranje i sada već postojanje, a nama će svakako biti izazov da se borimo za plasman u A diviziju i mečeve protiv najjačih evropskih selekcija. Ponavljam, ipak, grupa je veoma teška, ozbiljna, verovatno najkvalitetnija u B diviziji. Imaćemo vremena da se fokusiramo na te duele, jer sada je prioritet Norveška – zaključio je Ljubiša Tumbaković.

Takmičenje u UEFA Ligi nacija počinje u septembru ove godine.

TERMINI

1.KOLO  03.09. 2020

Rusija – Srbija 20,45

Turska – Mađarska 20,45

2.KOLO 06.09. 2020

Mađarska – Rusija 18,00

Srbija – Turska 20,45

3.KOLO 09.10. 2020

Rusija – Turska 20,45

Srbija – Mađarska 20,45

4.KOLO 12.10. 2020

Rusija – Mađarska 20,45

Turska – Srbija 20, 45

5.KOLO 14. 11. 2020

Turska – Rusija 18,00

Mađarska – Srbija 20,45

6.KOLO 17.11. 2020

Mađarska – Turska 20,45

Srbija – Rusija 20,45

Finale: 02/03/06.  Jun 2021

Plej-of: 24,25,28,29. Mart 2022

Predstojeći ciklus Lige nacija biće deo kvalifikacionog sistema za plasman na Prvenstvo sveta 2022. u Kataru, na kome će učestvovati 13 reprezentacije iz Evrope. Glavne kvalifikacije biće održane tokom 2021. godine u deset grupa. Na završni turnir plasiraće se 10 prvoplasiranih selekcija. Za preostala tri mesta boriće se deset drugoplasiranih reprezentacija iz grupa i dve najbolje selekcije iz Lige nacija po koeficijentu UEFA koje nisu izborile plasman među prve dve u kvalifikacionim grupama. Tih 12 reprezentacija biće podeljene u tri kostura sa po četiri tima, koji će po sistemu polufinala i finala dati tri preostala učesnika Svetskog prvenstva u Kataru.

LIGA A

Grupa 1: Poljska, Bosna i Hercegovina, Italija, Holandija
Grupa 2: Island, Danska, Belgija, Engleska
Grupa 3: Hrvatska, Švedska, Francuska, Portugalija
Grupa 4: Nemačka, Ukrajina, Španija, Švajcarska

LIGA B

Grupa 1: Rumunija, Severna Irska, Norveška, Austrija
Grupa 2: Izrael, Slovačka, Škotska, Češka Republika
Grupa 3: Mađarska, Turska, Srbija, Rusija
Grupa 4: Bugarska, Republika Irska, Finska, Vels

LIGA C

Grupa 1: Azerbejdžan, Luksemburg, Kipar, Crna Gora
Grupa 2: Jermenija, Estonija, Severna Makedonija, Gruzija
Grupa 3: Moldavija, Slovenija, tzv. Kosovo, Grčka
Grupa 4: Kazahstan, Litvanija, Belorusija, Albanija

LIGA D

Grupa 1: Malta, Andora, Letonija, Farska Ostrva
Grupa 2: San Marino, Lihtenštajn, Gibraltar