VAR

KORACI U PRIMENI VAR SISTEMA

30.03.2021.

Ključni trenutak za implementaciju VAR tehnologiju je zvanična odluka FIFA doneta 2016. godine da se počne sa probnim periodom na implementaciji sistema.

Nakon niza uspešnih provera i testova, FIFA 2018. godine donosi odluku, koja će uticati na dalju primenu i korišćenje sistema širom sveta, da VAR tehnologija bude korišćena na Svetskom prvenstvu koje je održano u Rusiji.

Prva nacionalna liga koja je primenila VAR tehnologiju je australijska, zatim MSL liga u SAD, a nakon njih neke od najvećih i najznačajnijih evropskih liga, poput Bundeslige – Nemačka, Serije A – Italija, La liga – Španija, Liga 1 – Francuska. Danas se VAR sistem koristi u preko četrdeset liga i takmičenja širom sveta,

Fudbalski savez Srbije je u jesen 2019. uputio dopis FIFA i Međunarodnom bordu, čime je zvanično objavio svoju nameru o uvođenju navedenog sistema u Super ligu. To je, ujedno, i prvi, obavezan korak u proceduri implementacije sistema.

U novembru 2019. predstavnici FIFA i Međunarodnog borda posetili su Srbiju i FSS, i u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi, održali dvodnevni sastanak sa Projektnim timom FSS, koji je formiran početkom novembra 2019. Formiranje Projektnog tima za uvođenje VAR sistema je, takođe, neophodan postupak u dugoj i obaveznoj proceduri FIFA kada je u pitanju VAR sistem.

Naredna stavka je bio sastanak sa FIFA i Međunarodnim bordom koji se uzima kao polazna tačka i početak projekta u svakom pojedinačnom savezu.

Najvažnije tačke kompleksnog i dugotrajnog procesa su sledeće:

– IT – minimum tehnološko – tehničkih zahteva

– TV partner – minimum zahteva koji se tiče televizijskih prenosa i prenosa signala

– edukacija – složen proces edukacije VAR i AVAR sudija, zatim sudija na terenu kao i operatera snimka, koji pomažu sudijama u VAR sobi.

Nakon što su predočeni svi navedeni zahtevi neophodni za funkcionisanje sistema, kao i obaveze svih učesnika u ovom kompleksnom procesu, moglo se pristupiti konkretnim koracima i pravljenju detaljnijih planova u vezi sa VAR  sistemom.