A selekcija

KONFERENCIJA ZA MEDIJE PRED MEČ SA BUGARSKOM | SELEKTOR DRAGAN STOJKOVIĆ I KAPITEN DUŠAN TADIĆ

18.11.2023.

Reprezentacija Srbije u nedelju, 19. novembra (15,00) igra verovatno najvažniji meč u novijoj istoriji srpskog reprezentativnog fudbala, protiv Bugarske, u poslednjem kolu kvalifikacija za plasman na Prvenstvo Evrope. Meč na koji Srbija čeka 23 godine, koliko je prošlo od poslednjeg učešća državnog tima na samitu najboljih reprezentacija Evrope. Dan pre meča, u pres sali novog stadiona „Dubočica“ u Leskovcu, pred brojnim medijima bili su selektor Dragan Stojković i kapiten Dušan Tadić.

„Kako se osećam na jugu Srbije? Delim radost sa svima, igračima, stručnim štabom, što ćemo prvi put igrati van Beograda, na jugu Srbije, na novom stadionu. Gledajući taj jedan sportski aspekt, mnogo mi je drago kad vidim da niču po Srbiji novi sportski objekti. A što se tiče utakmice, nemam nekih dilema po pitanju sastava, znam ko su prvih jedanaest“ rekao je selektor Stojković.

„Jeste, posebno smo uzbuđeni, došli do poslednje utakmice, nalazimo se u dobroj situaciji, želimo sve da krunišemo sutra, da sa stilom odemo na EURO. Da vežemo dva velika takmičenja, bilo bi lepo kada bi to postalo normalno, da sve ide svojim tokom“ ističe kapiten Tadić.

„Gledali smo Bugarska – Mađarska, videli smo prazan stadion, videli smo interesantnu utakmicu. Bugarska je kvalitetna ekipa, moramo biti oprezni, jer tako poštujete takmičenje u kome se nalazimo. I niko ne sme da pomisli da će biti lako, jer to se lako obije o glavu. Ono što volim jeste da mi sami odlučujemo o svojoj sudbini i tu šansu ne smemo da propustimo, Ne mogu Bugarri da imaju veći motiv od nas, ovo je sigurno jedna istorijska utakmica za nas, za ovu generaciju igrača i oni su svesni toga. Ogroman je značaj za fudbalsku Srbiju, za njihove karijere, imena. Treba biti oprezan, i bićemo, ali verujem da ćemo uz veliku podršku sa tribina da se odužimo i ostvarimo cilj“ jasan je Stojković.

„Žao nam je što moramo da rešavamo sve u poslednjem kolu, verujem da bi svi pristali na to, ali važno je da se kvalifikujemo. Dešavalo se ranije nekoliko puta, ali samo je važno da pobedimo“ ne ostavlja dilemu Tadić.

„Sve ovo deluje malo emotivno na mene, srećan sam što smo doveli reprezentaciju ovde da napravimo taj poslednji korak. Da, bio sam kapiten te 2000. na poslednjem Prvenstvu Evrope za nas, sada sam selektor, daću sve od sebe da to svoje neko znanje prenesem igračima i na kraju zajedno da slavimo“ naglašava Stojković.

„Glavni adut je timska igra, ono što smo radili i do sada. Fokus je uvek na kolektivnom, timskom dugu, da svako da svoj maksimum, bez nekih stvari koje mogu da naruše taj kolektiv. Kolektivna snaga mora da krasi Srbiju. Pokazali su igrač to mnogo puta, mnogo puta su se žrtvovali, trudili, borili, imali smo uspeha, ne očekujem da sutra bude drugačije. I dalje mi je zadovoljstvo da radim sa ovim momcima, mislim da bi svaki trener počželeo da ima ovakve momke i igrače“.

„Slažem se sa selektorom, timska igra nas je krasila, zato smo se kvalifikovali na Svetsko, sada se nadam da ćemo i na Evropsko. Dugo nismo igrali van Beograda, mislim da smo igrali u Jagodini i u Novom Sadu, davno. Biće dobra atmosfera, motiv više za sve nas“  ne krije Tadić.

„Cela Srbija čeka da Srbija trijumfalno završi kvalifikacije, verujem da je tako i kod predsednika Vučića, on je i do sada dao veliku podršku, reprezentaciji i fudbalu kroz sve moguće projekte, biće nam vatrena podrška sigurno. Na igračima je da sutra upale motare i pod punim gasom uđu u meč“ zaključio je selektor Stojković.