A selekcija

Junački trijumf u Irskoj, vidi se Rusija

05.09.2017.

Srbija slavila fantastičnim golom Aleksandra Kolarova, poslednjih 20 minuta igrala praktično sa 9 igrača, bez iskučenog Maksimovića i povređenog Vukovića.

Strelci: Kolarov u 55. Minutu. Stadion Aviva. Gledalaca: 51.000. Sudija: Džunejt Čakir (Turska). Pomoćnici: B. Duran, T. Ongun. Žuti kartoni: Meklin, Brejdi (Irska), Stojković, Rukavina (Srbija). Crveni karton: Maksimović (Srbija)

IRSKA: Rendolf – Kristi, Dafi, Klark, Vord (od 72. Doduda) – Brejdi, Hulahan (od 62. Marfi), Mejler (od 80. Hurihejn) – Meklin, Long, Volters.

SRBIJA: Stojković – Ivanović, Maksimović, Vuković – Rukavina, Milivojević, Matić, Kolarov – Tadić (od 81. Gudelj), Mitrović (od 80. Prijović), Kostić (od 72. Mitrović).

Nije bilo lako, nije bilo ni neke preterano lepe igre, ali je pobeda stoga još slađa. Srbija je napravila džinovski korak ka Mundijalu, velikim trijumfom u irskoj prestonici, i sada ćemo sigurno sa velikim nestrpljenjem čekati poslednja dva kola kvalifikacija.

Do velike, verovatno i zaslužene prednosti, lider kvalifikacione grupe D stiže u 55. minutu, nakon brze i atraktivne akcije koja neodoljivo miriše na Svetsko prvenstvo. Dva brza dodavanja Tadića i Kostića, pravovremena lopta napred ka Kolarovu, i snažan udarac našeg ofanzivnog levog beka odbio se od prečku i završio iza leđa apsolutno nemoćnog golmana Rendolfa. Naša ekipa tokom čitavog meča je bila jača sa loptom i mnogo kreativnija od protivnika, te je ovaj gol fudbalera Rome došao kao rezultat nekog opšteg odnosa snaga na terenu.

Bez obzira na vođstvo, znalo se i pre meča, da nas u Dablinu očekuje fudbalska drama. Situacija se dodatno zakomplikovala u 68. minutu, kada smo ostali sa igračem manje na terenu. Maksimović je kao poslednji igrač oborio Marfija sto je turski sudija Čakir okarakterisao kao faul za isključenje.

Usledila je rovovska borba i velika neizvesnost do poslednjeg sudijskog zvižduka, ali jednostavno, “orlovi” su na najlepši mogući način pokazali da zaslužuju da se nađu na “sajmu” najboljih svetskih reprezentacija, pobedom nad direktnim rivalom, i to pred njegovom publikom.

Puleni selektora Slavoljuba Muslina dva kola pred kraj takmičenja imaju veliku prednost u odnosu na ostale ekipe. Nakon sinoćnje pobede u Moldaviji (0:2), na drugo mesto naše grupe izbijaju Velšani, ali sa čak četiri boda manje od Srbije. Treća je Irska sa pet bodova manje. Praktično, reprezentaciji Srbije će u poslednja dva kola biti potrebna jedna pobeda I za matematičko overavanje karte za Rusiju, igramo sa Austrijom u gostima i Gruzijom kući.