A selekcija

ISTORIJAT DUELA SA ŠKOTSKOM | OD MAJA 1955. DO NOVEMBRA 2020.

11.11.2020.

Od maja daleke 1955. do novembra 2020. godine. Od Jugoslavije do Srbije. I utakmica sa Škotskom u kojima smo imali više uspeha. Prvi duel je bio prijateljskog karaktera na travi stadiona JNA u Beogradu. Selektor je bio legendarni Aleksandar Tirnanić, a utakmica je okončana bez pobednika – 2:2 (2:2). Jugoslavija je igrala u sastavu: Beara, Belin, Zeković, Čajkovski, Švraka, Boškov, Veselinović, Milutinović, Vukas, Bobek, Zebec. Strelci su bili Veselinović i Vukas. Interesantno je da smo pod imenom zemlje koja je jugoslovenskom fudbalu podarila mnoge velike asove, igrali sa Škotskom dva puta na Prvenstvu sveta. U Švedskoj 1958. godine bilo je 1:1 (1:0) a stariji ljubitelji fudbala pamte imena onih igrača kojima je selektor bio Aleksandar Tirnanić: Beara, Crnković, Šijaković, Krstić, Zebec, Boškov, Petaković, Veselinović, Milutinović, Šekularac, Rajkov.

Škotska nam je bila rival i na Prvenstvu sveta u Nemačkoj 1974. godine. I ponovio se isti rezultat iz 1958. godine – 1:1 (0:0). Škotska je tada imala možda i najbolju generaciju igrača u istoriji „suknjica“ a fudbalski svet pamti imena Keni Dagliša, Džoe Džordana, Džima Holtona, Vilija Morgana… Našu reprezentaciju je tada vodila selektorska komisija u sastavu Miljanić, Ribar, Rebac, Ivić i Ćirić, a protiv Škotske igrali su: Marić, Buljan, Hadžiabdić, Oblak, Katalinski, Bogićević, Petković, Šurjak, Bajević (od 72. Karasi), Aćimović, Džajić. „Plave“ je doveo u vođstvo
Stanislav Karasi u 83. minutu, ali je Džoe Džordan minut pre kraja meča doneo Škotima izjednačenje. Sa Škotskom smo igrali i u poslednjim kvalifikacijama pred raspad Jugoslavije, bile su to kvalifikacije za plasman na Prvenstvo sveta u Italiji 1990. godine. U prvom meču u Glazgovu bilo je – 1:1 (1:1), strelac za naš sastav bio je Srećko Katanec. U drugom duelu koji se igrao 6.
septembra 1989. u Zagrebu, Jugoslavija je slavila – 3:1 (0:1) posle preokreta u drugom delu utakmice. U sastavu selektora Ivice Osima bio je veliki broj asova: Ivković, Spasić, Baljić, Katanec,
Hadžibegić, Brnović, Sušić, Baždarević, Jakovljević (od 74. Savićević), Stojković, Vujović. Jugoslavija je tada izborila učešće na Prvenstvu sveta u Italiji gde je prikazala veoma dobre partije i nesrećno eliminisana od Argentine, posle slabijeg izvođenja jedanaesteraca. Kao Srbija bili smo uspešniji od Škotske u kvalifikacijama za Prvenstvo sveta u Brazilu 2014. godine, ostvarili smo remi i pobedu, a duel u Beogradu 12. novembra biće praktično treće odmeravanje snaga na putu do jednog velikog takmičenja.

Ovde je link https://we.tl/t-QjoesVzS4z specijalne brošure rađene za utakmicu Srbija – Škotska