Vesti

IN MEMORIAM | IVICA OSIM

01.05.2022.

Tužna vest je danas stigla iz Graca, grada u kome je jedan od najvećih fudbalera i trenera sa prostora bivše Jugoslavije, proveo poslednje godine života. Preminuo je Ivica Osim (81), bivši sjajni igrač, zatim i veoma uspešni selektor Jugoslavije i trener Partizana, pre toga Željezničara, kasnije i mnogih inostranih klubova. Veliko ime jugoslovenskog fudbala, uostalom o liku i delu Ivice Osima govori i njegov nadimak iz dana kada je uživao veliko poštovanje svih fudbalskih zaljubljenika – Štraus sa Grbavice.

Ivica Osim je rođen u Sarajevu, odrastao na Grbavici, igrao za Željezničar više od jedne decenije. Za to vreme odigrao je 465 utakmica u svim takmičenjima i postigao 186 golova. Štraus ili Švabo, kako su ga prozvali zbog izrazito plave kose, lako je upadao u oči ljubiteljima fudbala zbog nekarakteristične pojave za ono vreme. Bio je visok, vešt dribler, spretan pred golom; tehnički izvanredno potokovan, sklon solo akcijama koje su trajale dugo za današnje shvatanje fudbala. Ostao je u sećanju  komentar iz čuvene emisije „Vreme sporta i razonode“, kada radio reporter kaže: „Osim prolazi jednog, drugog, trećeg igrača, dribla Ivica Osim, dribla i dalje… Poštovani slušaoci, dok Osimu ne oduzmu loptu da proverimo rezultate na ostalim stadionima“.

Osim je internacionalnu karijeru gradio u Francuskoj. Branio je boje Strazbura, Sedana, Valensijana… Dres sa „pet buktinja“ nosio je samo pet godina (1964-1969), jer poput mnogih fudbalera iz onog vremena nakon odlaska u inostranstvo poziv u nacionalni tim gotovo da nije bio moguć. Debitovao je protiv Maroka (3:1) 13. oktobra 1964, poslednji meč odigrao 30. aparila 1969. protiv Španije (1:2) u Barseloni.

Učestvovao je na finalnom turniru Kupa evropskih nacija u Italiji 1968, međutim zbog povrede u polufinalu, u susretu sa Englezima, nije bio u mogućnosti da igra finale protiv domaćina.

Osim je bio jedan od najboljih stručnjaka sa prostora SFRJ a sa reprezentacijom Jugoslavije bio je na pragu polufinala Prvenstva sveta u Italiji 1990. Sećamo se magije Dragana Stojkovića u meču sa Španijom u Veroni, istorijskih golova, ali i taktičkih poteza Osima čiji tim je nadigrao tada Argentinu sa Dijegom Maradonom i igračem manje u polju (isključen bio Refik Šabanadžović). Presudili su penali. Stariji ljubitelji fudbala pamte i dane kada je Željezničar sa Osimom na klupi pravio čuda po Evropi i stigao skoro do finala Kupa UEFA. Osima su poštovali širom one velike zemlje, jer je bio ispred svog vremena. Veoma elokventan, nadasve originalan, čovek koji je bio odan fudbalu, stručnjak koji je mnogo dao ovoj igri. Gde god da je radio, ostavio je veliki trag, znaju to najbolje čak i u Gracu, gradu koji je sa Šturmom i Osimom na klupi, uživao u mečevima Lige šampiona. Omiljen je bio u Japanu, pre toga u Partizanu, odakle je otišao zbog ratnog vihora u Jugoslaviji koji nikad nije preboleo.

Osim je sa Partizanom osvojio Kup Jugoslavije 1991, a sa Panatinaikosom Kup Grčke 1993. i 1994. godine, dok je drugo mesto na tabeli osigurao 1993. godine. Između 1994. i 2002. godine je vodio austrijski Šturm, koji je doveo do titule 1998. i 1999. godine, osvajanja austrijskog superkupa 1998. i 1999. godine, a nastupao je i u Ligi šampiona od 1998. do 2000. godine. Trenersku karijeru gradio je i u Japanu od 2003. do 2007. godine. Od 2003. do 2006. je bio trener Džef junajteda s kojim je dva puta bio blizu titule, a 2005. godine je osvojio kup. Selektor Japana postao je 21. jula 2006. godine gde je nasledio legendarnog Zika.To je za Osima bio poslednji angažman u karijeri.

Fudbalski savez Srbije izražava najiskrenije i najdublje saučešće porodici Ivice Osima. Večna slava i hvala čoveku koji je bio kosmopolitskog duha, osobi za primer mnogima koji žele nešto da ostave iza sebe u fudbalu.