Vesti

IN MEMORIAM | DRAGIŠA KOMADINIĆ

30.06.2022.

U Beogradu je u 73. godini preminuo nekadašnji fudbalski sudija Dragiša Komadinić. On je od 1970. pa u naredne dve decenije bio jedan od najpoznatijih arbitara ovih prostora. Početkom devedesetih godina prošlog veka, posle prestanka aktivnog suđenja Dragiša Komadinić se posvetio svojoj sudijskoj organizaciji ne samo kao instruktor, već i kao funkcioner u Fudbalskom savezu Jugoslavije.

Počeo je bukvalno u brigadirskoj uniformi jer je na obuku za fudbalskog sudiju došao direktno sa omladinske radne akcije sa izgradnje auto puta kroz naš glavni grad I odmah su uočili njegovu ozbiljnost, posvećenost, odgovornost I opredeljenje da sa pištaljkom na fudbalskim terenima bude važan činilac u primeni pravila igre. Rođen je 1949. godine u Lisi kod Ivanjice i kada se sa navršenom 21 godinom života odlučio da se bavi suđenjem u fudbalu od početka je iskazao veliki talenat koji mu je kasnije opredelio sve životne ambicije, a u tome je Dragiša Komadinić bio izuzetno uspešan.

Počeo je da sudi na utakmicama mlađih kategorija, a nakon svoje prve godine u ovoj oblasti stiže i do zvanja područnog sudije. Onda počinje uspon koji mu je omogućio brzo prepoznati talenat da bi već 1974. godine stekao zvanje republičkog sudije. Dragiša Komadinić je od 1977. godine postao sudija na terenima Druge savezne lige, a elitu dostiže 1979. godine. Tu se brzo pokazao kao neko u koga svi imaju veliko poverenje i mnogi su bili zadovoljni kada bi im Komadinić sudio. Njegova karijera tu nije stala. On je pet godina kasnije, od 1984. godine sudio i međunarodne utakmice. Šest godina kasnije, tačno kada je zaokružio dve decenije svog uspešnog sudijskog staža on se oprostio od suđenja utakmica. Međutim, nastavio je da daje svoj doprinos fudbalskom sportu, posebno važnom segmentu koji se odnosi na sudijsku struku. Da je bio i ostao čovek od poverenja Dragiša Komadinić je pokazao i kada je 1993. godine postao komesar za suđenje tadašnjeg Fudbalskog saveza Jugoslavije, a bio je i član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Jugoslavije.

Beogradska sudijska organizacija bila je i ostala ponosna na svog dugogodišnjeg člana Dragišu Komadinića koji je na ovim prostorima stekao ugled sinonima za fudbalskog sudiju I sudijsku organizaciju. Poštovanje mu je bilo iskazano u monografiji autora Nebojša Vukovića posvećenoj stogodišnjici Organizacije fudbalskih sudija Beograda “Ambasadori pravde” u kojoj je Dragiša Komadinić dobio izdvojeni prostor.

Fudbalski savez Srbije ovom prilikom porodici Dragiše Komadinića izražava iskreno saučešće.

Dragiša Komadinić biće sahranjen 2. jula na Novom bežanijskom groblju u 12.00, opelo će biti održano u 11.30.