A selekcija

Goran Bunjevčević o uspehu srpskog fudbala

07.09.2017.

Posle višegodišnjeg posta Srbija je na dobrom putu da se plasira na jedno veliko takmičenje, ovoga puta ono najveće, Svetsko prvenstvo koje se održava u Rusiji 2018. O velikoj pobedi u Dablinu koja može biti ključna na putu povratka među najbolje selekcije sveta, ali i dobrim rezultatima ostalih naših selekcija, odnosno uspehu klupskog fudbala, govori Goran Bunjevčević, sporstki direktor Fudbalskog saveza Srbije.
-Trijumf u Dablinu je velika pobeda za Srbiju, sigurno ključna u ovim kvalifikacijama. Mnogo znači, jer sami kontrolišemo situaciju i to je ono što je najbitnije, ne zavisimo od drugih rezultata. Igrači su pokazali da imaju i kvalitet i veliko srce, mislim da najveće zasluge idu pre svega njima, odnosno selektoru i njegovom stručnom štabu. Na nama je bilo da im omogućimo najbolje moguće uslove kako bi oni mogli da daju svoj maksimum. Ponavljam,izuzetno smo zadovoljni što kontrolišemo situaciju, ali nije sve gotovo. Očekuju nas još dve utakmice, a stvorila se velika euforija u zemlji. Tek kada matematički sve bude bilo završeno možemo da kažemo da smo napravili izuzetno kvalitetan i dobar posao.Za nas je važno da nemamo poraz, da je hemija između svih struktura veoma dobra, da ekipa raste iz meča u meč. Tačno se zna šta ko radi, i to je ono što me mnogo raduje, svako zna svoju ulogu na terenu. Pokušavamo da iz meča u meč izgledamo sve bolje. Nismo, dakle, još završili posao ali veoma smo blizu konačnog cilja – ističe Goran Bunjevčević.


Pobedom, očekivanom, u kvalifikacijama za EP u Italiji, startovala je i mlada reprezentacija?
-Očekivanja su uvek velika kada se radi o mladoj selekciji, uvek tražimo dobar rezultat, ali želim da mladi pre svega budu jako dobra spona između mladog i A tima. I tu je taj veliki problem našeg reprezentatzivnog fudbala, jer igrači odlaze mladi u instranstvo gde većina njih ne igra i onda dolazimo u situaciju da ih reprezentacija vraća na pravi kolosek. Važno je da momci imaju dobrog selektora koji će ih dobro upoznati sa onim što ih sutra očekuje u A timu, a sigurno da će veliki broj njih u budućnosti nositi dres najače selekcije.A u grupi u kojoj se nalazimo tražićemo prolaz na novu završnicu kontinentalnog takmičenja, gde smo se već, rekao bih, odomaćili.
U javnosti je bilo različitih tumačenja odluke da Vanja Milinković – Savić i Marko Grujić ne budu u konkurenciji za start kvalifikacija i meč sa Gibraltarom?
-Jako je bitno da se stvari stave na pravo mesto. Selektor Đorović je odmah na sastancima koje su imali, upoznao igrače sa pravilima koja treba da se poštuju, odnosno šta je dozvoljeno a šta nije. Problema nema kada se sa igračima uspostave odnosi koji jednostavno treba da se poštuju. Kod Marka Grujića sve je bilo jasno, dečko je imao problema sa povredom, požalio se našem medicinkosm timu, upoznali smo sa time i Liverpul, razmenili smo dopise i nikakvih nesporazuma, naravno, nije bilo. A što se tiče Vanje Milinkovića – Savića desio se jedan propust za koji smo smatrali da nije dozvoljen u ovom momentu, razgovarali smo sa njim, stavili mu do znanja šta se očekuje od igrača u reprezentaciji. Nikoga nije otpisao, ali u tom momentu i na osnovu toga što se desilo odlučili smo da je najbolje da ne bude u konkurenciji za utakmicu. Naravno on ostaje član mlade reptrezentacije, jer sve su to mladi momci koje treba da pripremamo za ono što dolazi kasnije. Verovatno bi u njegovom klubu ili bilo kom drugom, bilo sve sankcionisano na isti način, tako da ne treba praviti nikakvu dramu. Vanja je budućnost našeg fudbala, međutim moramo da podvučemo liniju kada se radi o nekim stvarima u reprezentaciji.
Mnogo priče bilo je i oko statusa Sergeja Milinkovića – Savića u reprezentaciji?


-Više puta smo pričali o Sergeju, sigurno da je on velika perspektiva našeg fudbala. Igra jako dobro u Laciju, ali situacija u kojoj se Srbija nalazi, podsećam bez izgubljene utakmice u kvalifikacijama i na mestu koje vodi u Rusiju, daje nam sigurno za pravo … Imamo jedan uhodan tim koji jednostavno ima dobar rezultat. Za Sergeja, dakle, tek dolazi pravo vreme, Srbija na njega računa i vrata su mu uvek otvorena. Uostalom tako je bilo i za Adema Ljajića i neke druge igrače, svima su vrata Srbije otvorena.
Uspeh beleže i mlađe selekcije Fudbalskog saveza, nedavno su omladinci trijumfovali na tradicionalnom turniru „Stevan Ćele Vilotić“. Radi se o jednoj od najtalentovanijih generacija u poslednjoj deceniji našeg fudbala?
-Sa Milošem Velebitom, kao i drugim selektorima mlađih selekcija, stvorili smo jedan fenomenalan odnos, a sve ono što on radi sa tom selekcijom kroz razne akcije,okupljanja, video analize, utakmice koje prati po klubovima i kontakt sa istim,pripremu tih mladih igrača, zaslužuje pohvalu.Pred tom generacijom su sada kvalifikacije, a radi se o generaciji koja je izuzetno talentovana, mnogi od njih će biti perspektiva i u senorskim timovima. Važno je da ih usmerimo na pravi put, da pokušamo da ih što duže zadržimo u našem fudbalu, jer rani odlazak mnogima može doneti veliki problem. I to je ključni momenat, a ja bih samo podsetio da pored generacije 1999. i generaciju 2001. koju vodi Vladimir Ješić, očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i lako može da se dogodi da bukvalno sve selekcije Srbije imamo u završnici najvećih takmičenja.


Sve to ide u prilog činjenici da srpski fudbal, klupski i reprezentativni, nije imao bolje rezultate u poslednjih 20 godina?
-Naš fudbal je dugo bio u zapećku, bilo je samo pitanje vremena kada će da se dogodi neka pozitivna promena i da se on vrati. Nije bilo realno da zadnjih deset ili dvadeset godina nemamo više klubova u Evropi. Možda je ovo bitan momenat da upravo zbog dobrih rezultata sada ne nabijemo glavu u pesak i ukažemo na probleme kojih ima mnogo. Jer svi ti problemi koji nisu mali brzo će nas stići. Govorim o infrastukturi, huliganizmu…stadionu Partizana koji je sada prazan u evropskim mečevima a to može da zadesi i druge klubove i reprezentaciju. Moramo da radimo na preventivi, stalnoj edukaciji. I mnoge stvari učinimo boljim nego što su to danas. Širok je spektar stvari o kojima ću da pričam kada se okončaju kvalifikacije, jer želim isto što i svaki navijač ili građanin ove zemlje. Srbiju koja će nas sve učiniti ponosnim.Ali prvo da overimo vizu za Rusiju, postignemo rezultat koji će da nas vrati na mapu 32 najbolje selekcije sveta – zaključio je Goran Bunjevčević, sportski direktor Fudbalskog saveza Srbije.