Vesti

FUTSAL A | SRBIJA PROTIV NORVEŠKE ZA NASTAVAK PUTA KA PRVENSTVU SVETA

08.11.2022.
Futsal reprezentacija Srbije u sredu, 9. novembra igra važan meč u kvalifikacijama za Prvenstvo sveta, protiv Norveške u Požarevcu (18,00). Kapiten naše reprezentacije Stefan Rakić uveren je da će požarevačka publika ponovo položiti ispit i pogurati momke Dejana Majesa ka važnoj pobedi u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo:
”Igrali smo u Požarevcu pre par godina protiv Azerbejdžana i atmosfera je zaista bila fenomenalna. Nadam se da će nam publika i ovoga puta biti vetar u leđa. Neće nas zavarati pobeda u Oslu, tim pre što smo je ostvarili teže nego što se očekivalo. Naučili smo lekciju, shvatićemo Norvežane maksimalno ozbiljno i pobeda ne bi smela da dođe u pitanje” – kaže momak kome pripadaju velike zasluge što se novajlije u rekordnom roku prilagođavaju obavezama u reprezentaciji:
”Zasluge pripadaju pre svega ljudima iz našeg stručnog štaba, ali i klupskim trenerima tih mladih igrača. Naravno da je i meni zadovoljstvo da im s snađem pri ruci, da ih posavetujem i pomognem im da se brzo uigraju i postanu deo ekipe. Roske je uskočio u Oslu i rešio utakmicu, možda će ovoga puta uloga junaka pripasti nekom novom debitantu. Svi su oni talentovani igrači i dobri momci, u suprotnom ne bi ni bili na spisku selektora”.
Dejan Majes je i na ovom okupljanju prinuđen da priča o kadrovskim problemima:
”Ništa novo kada je reč o našoj reprezentaciji. Taman se Joca Lazarević malo oporavio, povredio se Strahinja Petrov. Ne možemo i dalje da računamo na Stojkovića, Pršića, Momčilović, Ramića… Ali navikli smo, nema kukanja. Ne bežimo od uloge favorita i cilj nam je da ciklus u 2022. zaokružimo sa sedam bodova, što bi nas u najgorem slučaju dovelo u situaciju da kao najbolja drugoplasirana reprezentacija odemo direktno na završni turnir. Nećemo se sigurno zadovoljiti tom računicom, idemo na pobedu i u Francuskoj jer želimo sami da rešavamo svoju sudbinu”.
Iako oslabljena i desetkovana, naša reprezentacija je i protiv Francuske pokazala da ima na klupi dostojne alternative za iskusne i standardne članove prve postave:
”Posle duže vremena imamo na raspolaganju 20 igrača koji u svakom trenutku mogu da se stave na raspolaganje i da odgovore našim zahtevima na terenu. Mladi su prihvaćeni na pravi način i brzo su se uklopili u režim rada. Kada smo podvukli crtu posle Evropskog prvenstva, nismo bili zadovoljni. Na stranu povrede i korona, mislim da je bilo i do nas. Hemija u ekipi nije bila na najvišem nivou i uspeli smo da je vratimo u ovim kvalifikacijama. Osetilo se to i u Šapcu na utakmici sa Francuskom. Sada ponovo imamo pravi ambijent i sve preduslove za dobar rezultat” – kaže Majes i dodaje da je kult reprezentacije najvažniji faktor u svakoj nacionalnoj selekciji:
”Svako od nas ima neki svoj ego. Neko veći, neko manji. Bitno je da napravimo balans. dogovorili smo se da svi dišemo kao jedan. Kada se pogledamo u ogledalo, da ne vidimo 14 igrača i sedam trenera, nego da vidimo jednog čoveka koji razmišlja isključivo u interesu reprezentacije Srbije”.