A selekcija

FUDBALSKA EVROPA U HAMBURGU | DELEGACIJA FSS U FILHARMONIJI NA ELBI NA ŽREBU GRUPNE FAZE PRVENSTVA EVROPE 2024.

01.12.2023.

 

Oči fudbalske Evrope i sveta biće 2. decembra (18,00) u velelepnom zdanju Filharmonije na Elbi, gradu Hamburgu, jednom od deset gradova domaćina predstojećeg Prvenstva Evrope u Nemačkoj, gradu u kome će se u subotu održati žreb grupne faze samita najboljih evropskih selekcija, a u leto 2024. Hamburg će biti domaćin i četiri meča grupne faze, kao i četvrtfinalnog duela EP. Srbija se prvi put od osamostaljenja nalazi u odabranom evropskom društvu, praktično od 2000. kada je državni tim, tada pod imenom SR Jugoslavija, bio učesnik Prvenstva Evrope u Belgiji i Holandiji.

U delegaciji FS Srbije u Hamburgu, zbog privatnih obaveza, neće biti predsednika Dragana Džajića i direktora svih selekcija Nenada Bjekovića, a Savez predstavljaju potpredsednik Branislav Nedimović, generalni sekretar Jovan Šurbatović, selektor Dragan Stojković, direktor sportskog sektora Miroslav Tanjga, direktor A selekcije Stevan Stojanović, direktor medijskog sektora Nebojša Petrović,  tim menadžer A tima Nemanja Filipović i portparol Milan Vuković.

Evropsko prvenstvo održava se od 14. juna do 14. jula 2024. godine u deset gradova: Berlinu, Minhenu, Dortmundu, Štutgartu, Gelzenkorhenu, Frankfurtu, Hamburgu, Dizeldorfu, Kelnu i Lajpcigu. Prvi meč se igra u Minhenu, finale u Berlinu.

Selekcije se nalaze u četiri šešira. U prvom su domaćin Nemačka, zatim Portugalija, Francuska, Španija, Belgija i Engleska. Drugi šešir čine Mađarska, Turska, Rumunija, Danska, Albanija i Austrija. U trećem se nalaze Holandija, Škotska, Hrvatska, Slovenija, Slovačka i Češka. U četvrtom šeširu je aktuelni šampion Evrope Italija, zatim Srbija, Švajcarska i budući pobednici baraža A, B i C divizije Lige nacija.

Posle žreba, kada bude poznato u kojim gradovima će Orlovi igrati, sledi i odabir baze gde će naša reprezentacija boraviti tokom Prvenstva Evrope u Nemačkoj.