Instruktori

FUDBALSKA BUDUĆNOST U KATARU

13.04.2017.

Ivan Đukanović: Savez čini fenomenalnu stvar kada našim selekcijama omogućava da stiču ovako značajna iskustva

U relativno kratkom vremenu dve selekcije pod kapom Fudbalskom saveza Srbije gostovalo je u zemlji domaćina Svetskog prvenstva 2022. godine, zemlji koja ogromnim ulaganjima kupuje fudbalsko znanje, istovremeno gradi stadione i infrastrukturu o kojoj mnoge zemlje sveta mogu samo da sanjaju. Katar je nedavno bio domaćin našoj najmlađoj selekciji, starijim pionirima (generaciji 2002.) koje predvodi selektor Ivan Đukanović, prvi čovek instruktorske službe FSS. Dva meča, ali i boravak, koji našim klincima znače neprocenjivo iskustvo u fudbalskom sazrevanju.
-Fudbalski savez čini fenomenalnu stvar kada svojim selekcijama omogućava da stiču ovako značajna iskustva. Ovoj selekciji je, primera radi, bio prvi zajednički let avionom, i verujem da će deca dugo prepričavati impresije sa puta. Boravak na drugom kontinentu i zemlji koja je u neviđenoj ekspanziji, ostvavila je na njih strahovito jak utisak – ističe Ivan Đukanović.


Generacija starijih pionira prlazila je kroz filter i na zimskom kampu FSS u Staroj Pazovi…
-Komentarisali smo moji saradnici i ja u Dohi, kako nije isključeno da neko od ove dece bude učesnik i Svetskog prvenstva 2022. u Kataru. Radi se o talentovanim klincima pred kojima je vreme sazrevanja, životnog i fudbalskog. Dug je put pred njima a na nama je da im pomognemo da na pravi način savladaju sve prepreke.
Uslovi u kojima su radili privilegija su za mnoge selekcije…
-Bora Milutinović, naš legendardni stručnjak koji živi i radi u Kataru, rekao je da treniramo u najboljem sportskom centru na svetu. Njemu i našim trenerima, Slavku Matiću i Đorđu Joroviću, zahvalnost što su sve vreme bili uz nas.


Katar se priprema za dolazak najboljih reprezentacija sveta 2022. godine…
-Doha je grad kranova. Niču novi stadioni, hoteli, kule…Gradi se neverovatnom brzinom. Sve deluje nestvarno i uveren sam da će uslovi za one koji budu učestvovali biti fantastični. Domaćin je veoma posvećen najvećem svetskom događaju 2022. godine.


Pred instruktorskom službom je mnogo posla, a odgovornost je velika. Srbiji trebaju novi Vidić, Stanković, Ivanović, Matić…
-Imamo veliku podršku sportskog direktora Gorana Bunjevčevića i veru u sebe da radimo dobar posao za fudbalsku Srbiju. Mi sada moramo da vidimo ono što će fudbalski svet da registruje tek za nekoliko godina i mogu samo da kažem da imamo talentovane dece, one koje će omogućiti Srbiji da se u budućnosti mnogo puta raduje – zaključio je Ivan Đukanović, šef instruktorske službe FSS.