Vesti

EURO WU19 | SELEKTORKA LIDIJA STOJKANOVIĆ SAOPŠTILA SPISAK IGRAČICA ZA LITVANIJU, RIVALI U GRUPNOJ FAZI FRANCUSKA, ENGLESKA I LITVANIJA

08.07.2024.

Poznat je spisak igračica koje će predstavljati Srbiju na predstojećem Prvenstvu Evrope do 19 godina. Selektorka Lidija Stojkanović pozvala je 20 igračica koje se pripremaju u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi.

Ženska omladinska reprezentacija Srbije (WU19) već je napravila veliki uspeh plasmanom na Prvenstvo Evrope koje se od 14. do 27. jula održava u Litvaniji. Izabranice selektorke Lidije Stojkanović u minulih mesec dana imale su nekoliko okupljanja, sve u nameri da se što bolje pripreme i spremno dočekaju veoma zahtevne duele u grupnoj fazi prvenstva. Srbija se nalazi u grupi sa Francuskom, Engleskom i domaćinom Litvanijom, a naše devojke otvoriće šampionat mečom sa Francuskom, 14. jula od 13,00 u Jonavi.

Drugi rival Srbiji biće Engleska, 17. jula takođe od 13,00 na stadionu u Marijampolju, a poslednji meč u grupi devojke će igrati na stadionu „Darius Girenas“ u Kaunasu, 20. jula od 17,00.

U drugoj grupi Prvenstva Evrope nalaze se selekcije Republike Irske, Nemačke, Holandije i Španije (aktuelni šampion Evrope u ovom uzrastu). Sam pogled na imena učesnika  šampionata dovoljno govori u kakvom društvu se nalaze naše devojke, odnosno koliki je uspeh sam dolazak na ovaj samit najboljih ženskih evropskih reprezentacija do 19 godina.

Srbija je u prvom krugu kvalifikacija koji se održavao u Albaniji, bila veoma ubedljiva. U konkurenciji Islanda (2:0), Belorusije (2:0) i Škotske (2:0), ostvarene su sve tri pobede.

U drugom, elitnom krugu kvalifikacija koji se igrao u SC FSS u Staroj Pazovi, devojke su ponovo bile impresivne i pored remija (2:2) u prvom meču sa Slovačkom. Usledila je ubedljiva pobeda protiv Belorusije (7:0), a zatim u meču odluke, protiv jake reprezentacije Belgije, Srbija je demonstrirala sav svoj potencijal. Ostvarena je pobeda (2:0) koja je trasirala put ka Litvaniji među osam najboljih selekcija u Evropi (možda je bolje reći sedam, jer Litvanija je kao domaćin automatski imala obezbeđen plasman).