Vesti

EURO U17 | VRATA KOJA SE U ŽIVOTU MLADOG IGRAČA SRBIJE OTVARAJU JEDNOM ILI NIKADA, KADETI PROTIV HOLANDIJE ŽELE DA SE IZBORE ZA MEČ KOJI ODLUČUJE O PRVAKU EVROPE

29.05.2022.

Generacija koja pomera granice, generacija koja je već sada ušla u istoriju našeg fudbala u uzrastu do 17 godina, generacija koja je svojim igrama, pristupom, ponašanjem na Prvenstvu Evrope u Izraelu već pobedila. Od septembra prošle godine kada je u prvom krugu kvalifikacija, u meču koji direktno odlučuje, eliminisala veoma jaku selekciju Hrvatske, pa preko elit runde kvalifikacija i drame u Sloveniji, do Izraela i plasmana među četiri najbolje selekcije u Evropi. Put pobednika, put onih koji su „naterali“ selektora Dragana Stojkovića da im oda priznanje za sve do sada postignuto  i poželi sreću u polufinalu, kao i mnogi A reprezentativci, a oglasili su se direktnom podrškom jedan Nemanja Matić, zatim aktuelni reprezentativci Stefan Mitrović, Dušan Vlahović, mnogi drugi preko društvenih mreža. Ima li većeg motiva da naprave novi iskorak, da nastave svoj san i preko aktuelnog šampiona Holandije (29. maj – 20,00, stadion u Netanji) izbore za meč koji odlučuje o prvaku Evrope. Slušajući svog selektora Radovana Krivokapića, upijajući njegov optimizam, ali i sve stručne savete i uputstva, posmatrajući veoma originalna motivaciona iznenađenja i govore, došli su pred vrata koja se u životu jednog mladog fudbalera Srbije otvaraju jednom ili nikada.

-Niko nije verovao da možemo stići do ovih visina, ali ova ekipa polako sazreva i sada imamo šansu da napravimo još jedan iskorak – ističe selektor Radovan Krivokapić.- Jesmo do sada napravili veliki rezultat, ali verujte da ni ja lično, kao ni ceo tim, ne zadovoljava se sa polufinalom. Želimo finale, silno smo motivisani, daćemo sve što imamo, sve što možemo da prođemo Holandiju.

Kadrovska situacija nije najbolja, ali problemi su tu da se rešavaju.

-Nažalost ne možemo da računamo na Alekseja Vukičevića koji ima parne kartone, a pod znakom pitanja je Milan Majstorović koji je dobio jak udarac u glavu protiv Danske. Još čekamo odluku doktora da li će moći da nastupi.

 

Holanđani su pre kovida i dvogodišnje pauze, bili dva puta vezano prvaci Evrope, pre toga su isto toliko puta dominirali u ovom uzrastu?

-Oni brane titulu, tako da su po mom mišljenju pod većim pritiskom nego mi. Jesu dobra reprezentacija, imaju dobru školu, zaista su u ofanzivnom delu jako brzi, moćni, imaju dobru ofanzivnu tranziciju, ali imamo i mi kvalitet, imamo sa čime da pretimo. Gledaćemo da iskoristimo njihove mane i nadam se da ćemo se sa našim ljudima u Srbiji koji nam pružaju podršku, a mi je osećamo, zajedno radovati – rekao je Radovan Krivokapić.

Evropa je već upoznala fantastičan trio zadnje linije kadetske reprezentacije Srbije koji čine Jan Karlo Simić, Milan Majstorović i Vojin Serafimović. Upravo ovaj poslednji svojom pojavom na terenu neodoljivo podseća na Nikolu Milenkovića, sjajnog A reprezentativca.

-Prešli smo dug, težak put. Malo ko je verovao u to, ali važno je da smo mi verovali. Radili smo naporno, došli do polufinala i ne želimo da stanemo. Hoćemo korak dalje, hoćemo do finala. Verujem da možemo, verujem da smo sposobni tako nešto da uradimo – kaže Vojin Serafimović.

 

Rival je aktuelni šampion, po mnogima najbolja škola u Evropi godinama?

-To nas ne brine, ne gledamo mnogo ime protivnika, fokus je na nama, gledamo sebe. Znamo šta želimo, znamo koliko možemo. Posle svega mesto nam je u finalu. Izborićemo se.

Selektor je pripremo novo motivaciono iznenađenje?

-Stvarno smo bili prijatno iznenađeni, osećaj da je zemlja uz tebe, porodica, mnoga velika imena našeg fudbala. Sve to nam daje dodatni motiv da budemo ponovo na visini zadatka – kaže Vojin Serafimović.

Uvek nasmejan van terena, a na terenu podseća na Dejana Savićevića. Uvek sa loptom direktan, nema problem da kroz trojicu protivničkih igrača krene ka golu, a onda asitira ili uputi udarac. Strahovit potencijal ima Jovan Šljivić, neko bi rekao „desetka“ na koju srpski fudbal čeka dugo.

-Od prvog dana smo verovali u ovo što nam se sada dešava, ali ostvarili smo samo jedan deo cilja. Ušli smo u polufinale, ali nećemo se zaustaviti. Hoćemo evropsko zlato.

 

Prepreka je Holandija, selekcija koja brani tron?

-Daćemo sve od sebe da pokažemo da smo najbolja reprezentacija. Svima respekt, tako se ponašamo od prvog dana, ali najviše poštujemo sebe. I verujemo u sebe, verujemo u tim.

Hoće li biti od pomoći ovaj faktor iznenađenja u vidu video poruka porodice, bivših i aktuelnih reprezentativaca?

-Iskreno ovo nisam očekivao ovo. Hvala selektoru, bolja motivacija ne postoji. Igramo za nas, igramo za naše najmilije, igramo za narod Srbije. Možemo do finala – kaže Jovan Šljivić.

Meč sa Holandijom igra se na stadionu u Netanji od 21,00 po lokalnom vremenu, odnosno 20,00 po srednjeevropskom.