A selekcija

A REPREZENTACIJA | NIKOLA MILENKOVIĆ I MARKO GRUJIĆ PRED MEČ SA LITVANIJOM (VIDEO)

22.03.2023.

Reprezentacija Srbije igra u petak, 24. marta prvi meč u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope koje se 2024. godine održava u Nemačkoj. Dva dana pred duel na stadionu „Rajko Mitić“ u Beogradu, na konferenciji za medije u SC FSS u Staroj Pazovi, bili su Nikola Milenković i Marko Grujić.

Novi ciklus, nova očekivanja posle Prvenstva sveta u Kataru?

-Bila su velika očekivanja u Kataru, mogli smo i više da pružimo, nismo uspeli, to ostaje iza nas i okrećemo novu stranicu. Pred nama su kvalifikacije za Prvenstvo Evrope, nema lakih utakmica, u svaki meč moramo ući sa verom u sebe i maksimalnom koncentracijom. Mislim da imamo dobre šanse da se kvalifikujemo, verujem da možemo da ponovimo igre iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo – rekao je Nikola Milenković.

Slišno razmišlja i Marko Grujić…

-Sigurno da smo svi očekivali više na Prvenstvu sveta u Kataru, trebalo je vremena da prebolimo taj neuspeh. Sada smo svi tu na novom početku, željni i motivisani da uspemo u novom cilju i ostvarimo plasman na Prvenstvo Evrope – jasan je Marko Grujić.

Dešavalo se u prošlosti da imamo problema sa uslovno rečeno slabijim selekcijama?

-Moramo da gledamo nas, nemamo strah, sve respektujemo ali verujemo u sebe i kvalitet koji imao – kaže Nikola Milenković.

O strahu od neuspeha kao otežavajućoj okolnosti?

-Nemamo strah od rivala, iskreno igrali smo i protiv jačih selekcija pa smo uspevali da se izborimo i pronađemo put do uspeha. Sve poštujemo, svakog rivala, ali znamo koliko možemo i šta želimo – ne ostavlja dilemu Marko Grujić.

Da li igračima predstavlja opterećenje činjenica da nismo bili učesnici samita najboljih evropskih selkcija punih 24 godine?

-Kad počne utakmica niko o tome ne razmišlja. To je činjenica koja nije prijatna kada pričamo pre utakmice, ali kad počne meč onda mislimo samo kako da pobedimo i osvojimo tri boda – iskren je Marko Grujić, a Nikola Milenković samo potvrđuje njegove reči.- To je za nas samo motiv više da budemo generacija koja će posle 24 godine da ostvari plasman na jedno tako veliko i važno takmičenje.

Selektor je rekao da će akcenat biti na većoj koncentraciji, između ostalog i igri odbrane? Poslao je i jasno upozorenje da nema lake grupe i lakih rivala, naprotiv.

-Svi igramo i odbranu i napad, dali smo mnogo golova u prethodnim utakmicama, a sigurno da moramo imati još bolju koncentraciju kako bi poboljšali igru u fazi odbrane. Postižemo mnogo golova, ako bi popravili i odbranu bilo bi dobro za sve – ističe Nikola Milenković.

Ofanzivu hvali i Grujić, uveren da će biti bolje i kada se radi o defanzivi…

-Da, akcenat je ovih dana bio i rad na tom defanzivnom planu. Imamo dobru ofanzivu, postižemo mnogo golova, stvaramo veliki broj šansi, sada samo još da zategnemo igru u defanzivi i biće sve kako treba. Moramo svi zajedno da se branimo i svi zajedno da napadamo, što pre usvojimo te stvari, bićemo još bolji – rekao je Marko Grujić.

O konkurentima u grupi?

-Ne bih nikoga izdvajao. Sve zavisi od nas, mislim da se mi pitamo najviše – kaže Nikola Milenković, a respekt i poštovanje pokazuje i Marko Grujić, uz napomenu da sve zavisi od Srbije.-

Svaka selekcija ima svoje kvalitete, ali i mane, koje smo analizirali. Pokušaćemo sve da iskoristimo i izađemo kao pobednici iz naredna dva meča.

O debitantima?

-Najvažnije da se oni osećaju kao da su već duže vreme sa nama. Trudimo se da im taj period adaptacije što brže prođe, da se oslobode i da igraju svoju igru. Svi smo tim i idemo ka zajedničkom cilju – kaže Marko Grujić.

Poseta i podrška navijača?

-Mislim da podršku treba da zaslužimo, igrom i rezultatima. Svaka podrška nam znači, trudićemo se da pobedimo Litvaniju, zatim i Crnu Goru, a onda će i podrška biti bolja u junu kada nastavljamo put ka Nemačkoj – kaže Marko Grujić, a Nikola Milenković je zaključio.-  Na nama je da na najbolji način predstavljamo svoju zemlju, pružimo svoj maksimum, a to će verujem narod da prepozna.