Vesti

EURO WU19 | SELEKTORKA LIDIJA STOJKANOVIĆ, SARA STOKIĆ, NINA MATEJIĆ I EMA ALEKSIĆ PRED ODLAZAK U LITVANIJU (VIDEO)

08.07.2024.

Srpski ženski reprezentativni fudbal ima selekciju koja se nalazi među osam najboljih u Evropi i biće učesnik predstojećeg Prvenstva Evrope koje se od 14. do 27. jula održava u Litvaniji. Izabranice selektorke Lidije Stojkanović, devojke uzrasta do 19 godina, pripremaju se u Sportskom centru FSS pred odlazak u Litvaniju i mečeve koji ih očekuju u grupnoj fazi šampionata, protiv Francuske (14. jul 13,00), Engleske (17. jul 13,00) i domaćina Litvanije (20. jul 17,00).

-Imamo sjajnu atmosferu, to je nešto što nas je krasilo prethodnih godina. Način na koji smo izborili plasman na Evropsko prvenstvo uliva nam dodatno samopouzdanje, ali sve to je i obaveza više da se predstavimo na pravi način i na Prvenstvu. Što se tiče svih nas, devojaka i stručnog štaba, spremni smo, imamo iza nas jako veliko iskustvo u kvalifikacijama. Nećemo se zaustaviti, želimo dobar rezultat i na Prvenstvu Evrope, daćemo sve od sebe da napravimo još jedan korak i izborimo plasman u polufinale, zašto ne kasnije i u finale. Klupska sezona se završila pre mesec dana, imali smo tri pkupljanja po četiri dana, bilo je to možda naporno, i zbog velikih temepratura, ali dobro smo radili, dobro smo se spremili i verujem da ćemo biti najbolji kad je najpotrebnije. Analizirali smo sve rivale, prvo Francusku, idemo korak po korak, one su nam prvi rival. Radi se o čvrstoj, agresivnoj ekipi, selekcija koja je godinama učesnik završnih turnira. Za njih je to nešto normalno, za nas nešto novo, ali spremili smo se i verujem da ćemo biti dobre u tom premijernom meču sa Francuskom. U Litvaniji su naši omladinci osvojili Evropu 2013. godine a kapiten te generacije Marko Pavlovski, koji je podigao pehar, obećao je da će doći da nas poseti. Ne mogu da obećam ono što su oni postigli, ali mogu da obećam jednu veliku borbu i naravno, sve ćemo učiniti da na pravi način prezentujemo srpski fudbal i našu zemlju – istakla je „najveći krivac“ za fenomenalne rezultate ove generacije naših devojaka, selektorka Lidija Stojkanović.

Strelac dva fenomenalna gola u odlučujućem meču za plasman na EP protiv Belgije, Sara Stokić, biće snaga Srbije i u Litvaniji.

-Do sada najveće takmičenje u našim karijerama i stvarno smo sve uzbuđene – ne krije Sara Stokić.- Radujemo se i jedva čekamo da odemo u Litvaniju. Žreb je očekivano težak, radi se o najboljim reprezentacijama, izuzev Litvanije koja je domaćin turnira. Ovih dana se upoznajemo sa rivalima, sveže smo i spremne za sve što nas očekuje.

Nije tajna, veliki adut Srbije u Litvaniji biće Nina Matejić, jedna od najtalentovanijih igračica u Evropi, odavno već A reprezentativka Srbije, fantastična „devetka“ i velika budućnost, ali i sadašnjost srpskog ženskog fudbala.

-Prvenstvo Evrope je veliki izazov za ovu generaciju, ali ona i zaslužuje samo ovakve izazove – ne ostavlja dilemu Nina Matejić.- Sjajno smo se pokazale u kvalifikacijama, sve to nam uliva ogromno samopouzdanje, jer ova ekipa zaista može mnogo. Znamo da će u Litvaniji biti teško, ali verujemo da ćemo se pokazati u najboljem mogućem svetlu. Raspored rivala je dobar, da prođemo prvo najteža iskušenja, a onda da slavimo protiv Litvanije, da nam to bude šlag za sve ostvareno u grupi.

Ema Aleksić je bila sjajna tokom kvalifikacija, a već u grupi na EP biće na velikim iskušenjima jer su Francuska i Engleska selekcije koje dolaze iz fudbalski daleko razvijenijih zemalja.

-Iskreno živela sam za jedan ovakav događaj, jer ova generacija dugo igra zajedno i toliko toga smo zajedno prošli. Kada smo bili kompletni, u drugom krugu kvalifikacija, izborili smo plasman među osam najboljih u Evropi i sada jedva čekamo da se izmerimo sa najjačima – ističe „najveći krivac“ za fenomenalne rezultate ove generacije devojaka, selektorka Lidija Stojkanović.- Na Prvenstvu nema lakih rivala, sve reprezentacije zaslužuju respekt, ali poštujemo pre svega i naš kvalitet. Nismo slučajno izborili plasman među osam najboljih u Evropi. Idemo u Litvaniju da se borimo i pobedimo, tamo su već slavili naši omladinci 2013. godine. Ko zna, možda ništa ne bude slučajno, pa je i nama sudbina nešto nemenila. Atmosfera je fenomenalna, još uvek možda nismo svesni šta nas sve čeka, a nadamo se da ćemo imati i lepu podršku naših navijača.