Вести

EURO WU19 | СЕЛЕКТОРКА ЛИДИЈА СТОЈКАНОВИЋ, САРА СТОКИЋ, НИНА МАТЕЈИЋ И ЕМА АЛЕКСИЋ ПРЕД ОДЛАЗАК У ЛИТВАНИЈУ (ВИДЕО)

08.07.2024.

Српски женски репрезентативни фудбал има селекцију која се налази међу осам најбољих у Европи и биће учесник предстојећег Првенства Европе које се од 14. до 27. јула одржава у Литванији. Изабранице селекторке Лидије Стојкановић, девојке узраста до 19 година, припремају се у Спортском центру ФСС пред одлазак у Литванију и мечеве који их очекују у групној фази шампионата, против Француске (14. јул 13,00), Енглеске (17. јул 13,00) и домаћина Литваније (20. јул 17,00).

-Имамо сјајну атмосферу, то је нешто што нас је красило претходних година. Начин на који смо изборили пласман на Европско првенство улива нам додатно самопоуздање, али све то је и обавеза више да се представимо на прави начин и на Првенству. Што се тиче свих нас, девојака и стручног штаба, спремни смо, имамо иза нас јако велико искуство у квалификацијама. Нећемо се зауставити, желимо добар резултат и на Првенству Европе, даћемо све од себе да направимо још један корак и изборимо пласман у полуфинале, зашто не касније и у финале. Клупска сезона се завршила пре месец дана, имали смо три пкупљања по четири дана, било је то можда напорно, и због великих темепратура, али добро смо радили, добро смо се спремили и верујем да ћемо бити најбољи кад је најпотребније. Анализирали смо све ривале, прво Француску, идемо корак по корак, оне су нам први ривал. Ради се о чврстој, агресивној екипи, селекција која је годинама учесник завршних турнира. За њих је то нешто нормално, за нас нешто ново, али спремили смо се и верујем да ћемо бити добре у том премијерном мечу са Француском. У Литванији су наши омладинци освојили Европу 2013. године а капитен те генерације Марко Павловски, који је подигао пехар, обећао је да ће доћи да нас посети. Не могу да обећам оно што су они постигли, али могу да обећам једну велику борбу и наравно, све ћемо учинити да на прави начин презентујемо српски фудбал и нашу земљу – истакла је „највећи кривац“ за феноменалне резултате ове генерације наших девојака, селекторка Лидија Стојкановић.

Стрелац два феноменална гола у одлучујућем мечу за пласман на ЕП против Белгије, Сара Стокић, биће снага Србије и у Литванији.

-До сада највеће такмичење у нашим каријерама и стварно смо све узбуђене – не крије Сара Стокић.- Радујемо се и једва чекамо да одемо у Литванију. Жреб је очекивано тежак, ради се о најбољим репрезентацијама, изузев Литваније која је домаћин турнира. Ових дана се упознајемо са ривалима, свеже смо и спремне за све што нас очекује.

Није тајна, велики адут Србије у Литванији биће Нина Матејић, једна од најталентованијих играчица у Европи, одавно већ А репрезентативка Србије, фантастична „деветка“ и велика будућност, али и садашњост српског женског фудбала.

-Првенство Европе је велики изазов за ову генерацију, али она и заслужује само овакве изазове – не оставља дилему Нина Матејић.- Сјајно смо се показале у квалификацијама, све то нам улива огромно самопоуздање, јер ова екипа заиста може много. Знамо да ће у Литванији бити тешко, али верујемо да ћемо се показати у најбољем могућем светлу. Распоред ривала је добар, да прођемо прво најтежа искушења, а онда да славимо против Литваније, да нам то буде шлаг за све остварено у групи.

Ема Алексић је била сјајна током квалификација, а већ у групи на ЕП биће на великим искушењима јер су Француска и Енглеска селекције које долазе из фудбалски далеко развијенијих земаља.

-Искрено живела сам за један овакав догађај, јер ова генерација дуго игра заједно и толико тога смо заједно прошли. Када смо били комплетни, у другом кругу квалификација, изборили смо пласман међу осам најбољих у Европи и сада једва чекамо да се измеримо са најјачима. На Првенству нема лаких ривала, све репрезентације заслужују респект, али поштујемо пре свега и наш квалитет. Нисмо случајно изборили пласман међу осам најбољих у Европи. Идемо у Литванију да се боримо и победимо, тамо су већ славили наши омладинци 2013. године. Ко зна, можда ништа не буде случајно, па је и нама судбина нешто неменила. Атмосфера је феноменална, још увек можда нисмо свесни шта нас све чека, а надамо се да ћемо имати и лепу подршку наших навијача.