A selekcija

EURO 2024 | UROŠ SPAJIĆ I VELJKO BIRMANČEVIĆ O POVERENJU SELEKTORA, OČEKIVANJIMA PRED PRVENSTVO NA KOJE SMO ČEKALI 24 GODINE

01.06.2024.

Orlovi se polako kompletiraju pred odlazak u Beč, 3. juna, i prvu od dve provere sa Austrijom (4. jun) i Švedskom (8.jun), a pred trening u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi, brojnim medijima na raspolaganju su bili reprezentativci Uroš Spajić i Veljko Birmančević.

Uroš Spajić se vratio u najbolji nacionalni tim posle osvojene duple krune sa Crvenom zvezdom, ali i ličnom pobedom, posle raznih pehova i povreda.

„Osećaj je fantastičan, prezadovoljan sam, preponosan, srećan što sam ovde. Cilj mi je bio da pokušam se vratim u reprezentaciju, posle svega što je bilo, mislim na povredu  i pehove koje sam imao. Drago mi je da je sve ispalo dobro, prošao sam težak period, uspeo da se vratim u formu i reprezentaciju. Uvek sam se vodio time da bi nešto postigao, moraš da daš celog sebe, svi imaju uspone i padove, imao sam i ja tešku povredu, ali sam iz nje izašao još jači. Drago mi je da nisam odustajao, da sam dao celog sebe, drago mi je da ljudi to prepoznaju i zbog toga hvala na lepim rečima selektoru. Moje je da nastavim tim putem, dajem maksimum i tako doprinesem rezultatima tima. Da li vidim sebe među starterima? To je pitanje za selektora, mislim da savko od nas koji se nalazi na spisku očekuje da igra, svi imaju želju da doprinesu, da igraju, da budu deo tima. Konkurencija je dobra, hvala bogu svi smo zdravi, nije situacija kao pred Katar. Grupa u Nemačkoj? Jako teška, znamo da su Englezi jedni od favorita, realno borićemo se za plasman u narednu fazu, drugo mesto je neka realnost, imamo opciju i za treće, mnogo razloga za optimizam. Da odemo u Nemačku sa samopouzdanjem koje smo imali u kvalifikacijama za Katar i da budemo ekipa, tim. Mislim da onda imamo šanse. Važni su nam i mečevi protiv Austrije i Švedska, pre svega na psihološkom planu. Ubeđen sam da ćemo biti i spremni i motivisani. Nema kalkulacija, bez obzira što ti mečevi neće biti pokazatelji našeg izdanja na Evropskom prvenstvu“ rekao je Uroš Spajić.

Veljko Birmančević je došao u Staru Pazovu sa duplom krunom osvojenoj u Češkoj sa praškom Spartom. Njegov doprinos trofejima bio je ogroman, a selektor Dragan Stojković nagradio ga je pozivom za put u Nemačku.

„Srećan sam, zadovoljan što sam u reprezentaciji, zahvalan sam selektoru što sam dobio poziv. Dugo nisam bio ovde i zaista sam presrećan što ću moći da branim boje Srbije. Znam da sam dobio poziv zato što iza sebe imam zaista dobru sezonu, postigao sam mnogo golova, imao uspeha sa Spartom, osvojili smo dva trofeja, ligu i kup. Došao sam da se borim za svoje mesto i koliko god da dobijem šansu daću sve od sebe da opravdam poverenje. Učiniću sve da moje igre budu na nivou onih koje sam pružao u klubu. Svi me znaju po tome što se borim do kraja, u ofanzivi i defanzivi, nikad ne odustajem. U sistemu 4-4-2 ili 4-3-3 igram najviše levo krilo, ponekad igram i desno krilo, mogu da igram i iza špica kao u Sparti koja igra u sitemu 3-4-2-1 a to su ta dva mesta koja su kao „desetke“, levo i desno. Samo da igram u napadu, jer moja najveća vrlina je to što stalno napadam prostor, napadam dubinu. U tom segmentu mislim da mogu da pomognem timu i napravim problem rivalu. Brze noge? Zato i napadm dubinu po 20,30 puta ako treba, volim da koristim te stvari koje znam da radim. I tako je najbolje, da radiš ono što najbolje znaš“ ne ostavlja dilemu Veljko Birmančević.

Sve odgovore srpskih reprezentativaca možete da pogledate na jutjub kanalu FSS.