A selekcija

ZLATNI JUBILEJ KAPITENA SRBIJE | DUŠAN TADIĆ U KLUBU 100

10.09.2023.

Kapiten reprezentacije Srbije, Dušan Tadić, protiv Litvanije odigraće jubilarni 100. meč u dresu državnog tima. Fudbalski savez Srbije i UEFA tim povodom spremili su specijalna priznanja za Tadića, koja će mu i skladu sa protokolom UEFA biti uručena na prvoj sledećoj utakmici Srbije na domaćem terenu.

Dušan Tadić je za najbolji državni tim debitovao 14. decembra 2008. godine u prijateljskom meču protiv Poljske u Turskoj kod selektora Radomira Antića. Do utakmice sa Litvanijom postigao je 21 gol uz 37 asistencija u dresu najdražih boja, pre toga je 18 puta oblačio i dres mlade reprezentacije (U21).

Od leta 2023. godine član je turskog Fenerbahčea. Pre toga je izgradio status velike legende višestrukog prvaka Evrope, holandskog Ajaksa, kluba za koji je nastupao punih pet godina. Sjajne partije pružao je u Premijer ligi u dresu Sautamptona, a veliki pečat ostavio je Tventeu, Groningenu i Vojvodini, odakle je i krenuo u inostranu avanturu. Dušan Tadić je trostruki osvajač Zlatne lopte Fudbalskog saveza Srbije, kao najbolji fudbaler godine (2016,2019, 2021.). Dušan Tadić je četvrti srpski igrač koji je odigrao 100 i više utakmica u dresu Srbije, pre njega to su ostvarili Savo Milošević, Dejan Stanković i Branislav Ivanović.

Dušan Tadić je rođen 20. novembra 1988. godine u Bačkoj Topoli.