UEFA Futsal EURO: Orlovi poleću protiv Slovenije

29.01.2018.

Sve je spremno za novi spektakl, UEFA Futsal EURO koji počinje 30.januara u Sloveniji i trajaće sve do 10. februara kada će magična igra na petoparcu dobiti novog vladara Evrope. Među 12 najboljih selekcija nalaze se i Orlovi selektora Gorana Ivančića, Perić, Aksentijević i drugovi, željni novog uspeha, gladni dobrog rezultata na koje su našu javnost odavno navikli. Domaćin prethodnog šampionata odigranog 2016. bili su Fudbalski savez Srbije i Beograd, a standardi koji su tada postignuti, po organizaciji, nikad većoj poseti, kvalitetu i viđenom spektaklu, poslali su u svet fantastičnu sliku. Dovoljno da se sada nešto slično ponovi i u zemlji koja je fudbalu, ne tako davno, dala Aleksandra Čeferina, predsednika UEFA.

Futsal selekcija Srbije doputovala je u Ljubljanu gde je u utorak, prvog dana prvenstva, očekuje premijerni duel sa Slovenijom. Izabranici Gorana Ivančića tokom boravka na priprema u Istri odigrali su dve prijateljske utakmice, sa Kuvajtom i Francuskom (zatvorenog tipa), a stručni štab imao je dovoljno vremena da podigne formu reprezentativaca na najviši nivo usled predstojećih važnih okršaja sa domaćinom Slovenijom (30.januar, 18.00) i Italijom (1.februar, 20.45).

– Uspešno smo odradili i ovu poslednju fazu priprema, imali smo dobre uslove u Novigradu i dovoljno vremena da sprovedemo sve što smo želeli. Od prvog dana okupljanja prate nas problemi sa povredama, zbog čega nije sa nama Marko Pršić, a medicinska služba imala je posla i oko Milosavca, Simića, Radovanovića. U prvoj utakmici protiv Slovenije bićemo bez Marka Perića i golmana Aksentijevića koji odrađuju kartone iz baraža, ali svakako da ćemo imati čime da se suprostavimo domaćinu koji takođe ima ogromne ambicije pred svojom publikom – rekao je selektor Srbije Goran Ivančić.
Uspeh ostvaren u Beogradu, u danima koji se nikada neće zaboraviti, obavezuje u Ljubljani…
-Aca Kovačević nam je iz „Arene“ ostavio zadatak. Srbija je tada ostvarila istorijski rezultat osvojivši četvrto mesto. Sada je, naravno, drugi ambijent, ne igramo na domaćem parketu, ali želja je ista, hoćemo da se pokažemo u dobrom svetlu. Želimo da prođemo grupu, a ukoliko u tome uspemo čekaju nas srebrna i bronzana selekcija sa minulog prvenstva u Beogradu, Rusija ili Kazahstan. Idemo korak po korak, sada razmišljamo samo o Sloveniji – jasan je selektor Goran Ivančić.


Tokom priprema u Novigradu, sve vreme sa ekipom bio je koordinator Futsal selekcije FSS, legendardni igrač futsala Bojan Pavićević. Njegovim dolaskom na „čelo futsala“ mnoge stvari su promenjene na bolje.
-Zadovoljan sam kako su momci radili, ispunili smo u potpunosti ono što je planirano. Čekaju nas dve teške utakmice u grupi, a nema sumnje da je od velike važnosti posebno start protiv domaćina. Znamo da nas očekuje puna hala i paklena atmosfera, ali imamo iskusnu i kvalitetnu ekipu od koje očekujemo da opravda visok rejting srpskog futsala – naglasio je Bojan Pavićević.

Selekciju Srbije u Sloveniji će predstavljati sledeći igrači (po brojevima na dresu):

1. Miodrag Aksentijević – golman
2. Marko Perič –
3. Nikola Matijević
4. Stefan Rakić
5. Vladimir Milosavac
6. Denis Ramić
7. Dragan Tomić
8. Andrija Stanković
9. Marko Radovanović
10. Mladen Kocić
11. Miloš Simić
12. Nemanja Momčilović – golman
14. Slobodan Rajčević
23. Jakov Vulić – golman

Srbija je na prethodnom Prvenstvu Evrope odigranom 2016.godine u Beogradu postigla svoj najveći uspeh, plasmanom u polufinale i osvajanjem četvrtog mesta. A igrač koji je odigrao najviše utakmica u dresu reprezentacije , Slobodan Rajčević, spreman je da ponovo bude srce tima i na svom petom učešću u završnici kontinentalnog takmičenja. Posle Portugalije (2007.), Mađarske (2010.), Hrvatske (2012.) i Srbije (2016.) na redu je iskušenje u Sloveniji…

-Od Portugalije i našeg prvog učešća u završnici Prvenstva Evrope mnogo toga se promenilo.Ranije se mnogo toga baziralo na drugarstvu, atmosferi koja je, naravno, uvek bitna, a ono što pravi razliku u odnosu na ta naša prva iskustva, jeste – profesionalizam.Za sve je potrebno vreme. Uglavnom nadam se dobrom rezultatu i u Sloveniji, plasmanu u nokaut fazu – ističe Slobodan Rajčević.
Orlovi, srećno!