UEFA FUTSAL EURO | MOĆNO LICE ORLOVA PROTIV HOLANDIJE, OSTAJE ŽAL ZBOG SILNIH HENDIKEPA (VIDEO)

28.01.2022.

Futsal reprezentacija Srbije završila je takmičenje na Prvenstvu Evrope u Holandiji. Orlovi su u trećem meču grupne faze odigrali dobar meč protiv domaćina turnira, dominirali, stvarali prilike, uspeli da se vrate iz minusa od dva gola i pokažu pravo lice, zašto su godinama  jedna od najboljih selekcija na Starom kontinentu – 2:3 (1:0)  Mora se naglasiti da je sastav selektora Dejana Majesa od starta priprema bio suočen sa velikim brojem problema koji su se nastavili i na samom Prvenstvu Evrope. Povrede i koronavirus eliminisali su nekoliko važnih igrača i Srbija je praktično završila učešće na šampionatu da selektor Majes nije mogao da računa na najbolji sastav. Ostaje žal zbog svega navedenog, ali treba istaći činjenicu da je futsal Srbija nastavila sa kontinuiranim učešćem na najvećim evropskim i svetskim takmičenjima.

STRELCI: 1:0 Martinus 2:08, 2:0 Rakić (ag) 22:31, 2:1 Rajčević 26:23, 2: 2 Ramić 31:35, 2:3 Stojčevski 32:05. Dvorana: Zigo Dom

HOLANDIJA: Kujk, Sadojuni, El Ganuti, Bojuzan, Martinus. De Vit, Kijar, Buzambu, St Džas, Velsbjur, Ataibi, Van den Ejde, Molakari. Selektor Maks Tjaden

SRBIJA: Momčilović, Ramić, Tomić, Petrov, Rajčević. Vulić, Aleksić, Kocić, Matijević, Pršić, Lazarević, Rakić, Milosavljević, Stojčevski. Selektor Dejan Majes

Dobro je Srbija ušla u meč, imala posed, kontrolisala sve što se dešava. Prvi smo došli do prilike, pokušao je Rajčević, zatim i Ramić, onda Petrov, ali Holanđani su uspevali da uđu u blok, reaguju na vreme ili je pak lopta odlazila pored gola. Domaćin je od starta bio usredseđen na odbranu svog gola, vrebajući priliku iz nekog kontra-napada i posle nepuna tri minuta, Martinus je iskoristio jednu situaciju koja nije nagoveštavala promenu rezultata. I posle neočekivanog minusa, Pršić i saigrači nastavili su sa dominacijom, većim posedom, ali nije bilo lako nadmudriti odbranu domaćina. S druge strane Holanđani su znali iz dva-tri poteza da ugroze Momčilovića, bez neke prethodne najave. Do kraja prvog dela igre nije bilo promene rezultata.

Nastavak je doneo sličnu priču, ponovo smo imali više loptu u nogama, ali Holanđani su bili konkretniji. I srećniji.  Kako drugačije opisati drugi gol domaćina, posle udarca lopta je išla pored gola, ali na tom putu pogodila je Rakića i promenila pravac. Za radost domaćina koji je sada bio blizu, uz Portugal, plasmanu u nokaut fazu Prvenstva Evrope. Neizvesnost je ipak vratio Slobodan Rajčević, fenomenalnim pogotkom iz voleja. Zaslužili su Orlovi mnogo ranije gol, pokazali da su kvalitetniji rival, ali razne okolnosti, kao i odsustvo najboljeg igrača Jovana Lazarevića, uticali su da ne budemo na nivou mnogih ranijih sjajnih izdanja.  Sjajna realizacija Rajčevića uticala je, ipak, da od tog trenutka na terenu postoji samo jedan tim. Podsetili su Orlovi na svoja najbolja izdanja, lopta je išla kao po koncu, igrači se sjajno kretali i za svega nekoliko minuta viđen je potpuni rezultatski preokret. Blistao je na golu i sjajni Nemanja Momčilović. A prvo Ramić, a onda i Stojčevski nokautirali su domaćina.  Holandija je mogla da se vrati u igru posle penala koji nije iskoristila, pet minuta pre kraja meča, ali utisak je da ne bi to donelo pravdu.

Slavila je Srbija, posle dva uvodna poraza od Portugala i Ukrajine, oprostila se od Prvenstva Evrope, a ostaje žal zbog silnih hendikepa koji su svakako uticali na ovakav rasplet.

NAVIJAČI NA TRIBINAMA

Prvi put od početka šampionata u dvorani Zigo Dom bili su i navijači. Istina, u ograničenom kapacitetu, zbog koronavirusa, a domaćin je istakao da bi dvorana bila puna da nije bilo mera. I sve jenaravno odmah bilo drugačije, jer futsal sa publikom predstavlja zaista lep spektakl za sve aktere, igrače i navijače.

Photo: UEFA