Vesti

U21, U19, U17 | SRBIJA DOBILA TRI NOVA SELEKTORA

13.04.2021.

 

Odbor za hitna pitanja usvojio je na nedavnom sastanku predlog čelnih ljudi sportskog sektora FSS o imenovanju novih selektora mlađih reprezentativnih selekcija FSS. Brigu o mladoj selekciji (U21) preuzeo je Zvonko Živković, omladinsku reprezentaciju (U19) vodiće Dejan Branković, a kadetsku (U17) Radovan Krivokapić. Danas su selektori i zvanično „zadužili opremu“ u društvu direktora mlađih kategorija FSS Nikole Lazetića.

Nekada as Partizana, zatim i trener u mađim kategorijama Fudbalskog saveza Srbije, sada je ponovo na, za njega, već poznatom mestu – Zvonko Živković.

-Ponovo sam u Fudbalskom savezu posle jednog dužeg perioda. Ranije sam dva puta vodio našu selekciju do 19 godina, imali smo dosta uspeha, bili smo dva puta na Evropskom prvenstvu.Očekujem,dakle, da i ova generacija, ovoga puta starija do 21 godine, napravi dobre rezultate i plasira se na Evropsko prvenstvo – rekao je Zvonko Živković.

Grupa je teška, biće puno izazova…

-Tako je, u fudbalu nikada nije bilo lako.Znamo gde smo, znamo protiv koga igramo, trudićemo se da budemo prvi u grupi. Zato se i takmičimo. Da li smo ili nismo realni, na nama je da pokažemo sve na terenu, a mi ćemo dati svoj maksimum i učiniti sve da budemo pobednici, bez obzira ko nam je rival.

Bili ste ranije u sistemu FSS i nije tajna da je cilj rada u mlađim selekcijama da Srbija dobije novog Tadića, Matića, Sulejmanija…igrače koje ste selektirali u mlađim kategorijama FSS.

-Da, naravno. Selekcije koje sam vodio, generacija 86. bila je primera radi na Prvenstvu Evrope treća, a generacija koja je izbacila jako veliki broj reprezentativaca, bila je takođe na Evropskom prvenstvu, ali je bila peta. Ja sam jako zadovoljan što je posle toliko vremena u reprezentaciji i dalje jedan Dušan Tadić koji je predvodnik ove generacije, želim mu naravno da odvede momke na Prvenstvo sveta. Nadam se da će i ova generacija momaka do 21 godin da iskoristi priliku, jer ima talentovanih  igrača. Verujem da će se u budućnosti, neki od njih naći i na spisku selektora Dragana Stojkovića.

Kompletirali ste dobar stručni štab sa Dževadom Prekazijem i Slobodanom Marovićem, radi se o trenerima sa iskustvom, bivšim asovima, velikim imenima…

-Sve u dogovoru sa čelnim ljudima sportskog sektora, direktorom „A“ selekcije i direktorom mlađih selekcija, nisam određivao lično sa kim ću raditi, ali smo se svi složili, jer smo imali veći broj kandidata. I mislim da je to pravi način da se dođe do najboljih rešenja i selektorskog tima. Dakle, zadovoljan sam, nadam se da će i igrači biti zadovoljni, da će svi u Savezu biti zadovoljni  i da ćemo ostvariti plasman na Prvenstvo Evrope gde bih pored dobrog rezultata voleo da dobijemo trofej za fer-plej, jer sve selekcije koje sam vodio, pored dobrog rezultata, dobile su i pehar za fer – plej – zaključio je Zvonko Živković.

Dejan Branković je sa Srbijom (U17) izborio plasman u elit-rundu kvalifikacija za plasman na  Prvenstvo Evrope, sada je praktično dobio „svoju“ generaciju da pokuša da izbori odlazak na kontinentalno takmičenje…

-I tada i sada smo imali visoke ciljeve,a to je plasman na Evropsko prvenstvo. Naravno, glavni cilj je stvaranje igrača koji će u budućnosti biti „A“ reprezentativci – ne ostavlja dilemu Dejan Branković.-

Grupa u prvom krugu kvalifikacija je slična onoj koju ima mlada selekcija, sa pre svega Francuskom kao rivalom, a tu su i Severna Makedonija i Albanija. Mislim da osim sa Francuzima ne bi smelo da imamo većih problema sa ostale dve selekcije, ali sve respektujemo i poštujemo.

Nije tajna, preduslov dobrih rezultata u svim selekcijama je dobra komunikacija i saradnja svih u sportskom sektoru, naravno pre svega selektora mlađih selekcija…

-Jasno, to je veoma važno, igrači se brzo razvijaju, svi pratimo njihov razvoj. I gledamo da u toj koordinaciji svako od igrača bude u selekciji koju zaslužuje.

Na kraju vredi apostrofirati činjenicu da veliki broj naših mladih igrača koji su ponikli u dijaspori izražava želju da igra za Srbiju…

-Da, Savez je mnogo učinio po tom pitanju, pratimo veliki broj igrača, jedan broj njih je već sa nama, a svako ko pokaže kvalitet dobiće priliku da se istakne – jasan je Dejan Branković.

Kadetska selekcija Srbije (U17) sada je u nadležnosti Radovana Krivokapića…

-Dolazim sa mesta trenera u mlađim kategorijama Crvene zvezde gde sam individualno radio sa našim najvećim talentima – rekao je Radovan Krivokapić, nekada i „desetka“ Crvene zvezde.- Poznajem dobro naš omladinski fudbal, upućen sam dosta u razvoj mladih igrača, tako da je ovaj poziv Fudbalskog saveza neka kruna moje dosadašnje trenerske karijere, što se tiče omladinskog fudbala.

Pred kadetskom selekcijom je kvalifikacioni turnir za plasman na Prvenstvo Evrope, rivali su Hrvatska, Bugarska i Lihteštajn, a imaće novi selektor dovoljno vremena da posloži kockice…

-Dobra stvar je da prvi krug kvalifikacija igramo kod nas u Sportskom centru, naravno sada slede analize i upoznavanje sa rivalima,a pre toga imamo turnir „Miljan Miljanić“ gde ćemo dobro da se upoznamo sa selekcijom Bugarske. Imaćemo još prijateljskih utakmica, tako da ćemo biti spremni za taj prvi krug kvalifikacija.

Ima li među decom u uzrastu do 17 godina u Srbiji novih Stojkovića, Stojanovića, Marovića, Prekazija, Živkovića…

-Ima dosta talenata i veoma zanimljive dece, ali treba biti oprezan i umeren u izjavama da li ima nekih novih asova kao što su bili pomenuti. U svemu biti, dakle, oprezana, omogućiti im kvaliteta rad, a ja sam verujem da će se pojaviti neki takvi majstori kao što su bili svi ovi koje ste naveli – zaključio je Radovan Krivokapić, koji je bio trener i TSC iz Bačke Topole u vremenu njegovog uspona ka eliti, odnosno Vojvodine u superligaškom društvu.

Ostalo je samo da kažemo dobrodošli i srećno!