Vesti

U16 TURNIR "MILJAN MILJANIĆ" | DELEGACIJE REPREZENTACIJE UČESNICA POLOŽILE CVEĆE I ODALE POČAST JEDNOM OD NAJVEĆIH VIZIONARA U ISTORIJI SRPSKOG FUDBALA (VIDEO)

13.04.2022.

Prošlo je deset godina od kako nas je napustio Miljan Miljanić. U znak sećanja na jednog od najvećih vizionara u istoriji srpskog fudbala, Fudbalski savez Beograda u saradnji sa Fudbalskim savezom Srbije, već osmu godinu zaredom organizuje Memorijalni turnir na terenima sportskog centra u Staroj Pazovi. Slobodan dan između dve takmičarske runde iskorišćen je i ovoga puta da delegacije reprezentacije učesnica polože cveće na Čičin grob u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu. Pored bivših asova koji su fudbalsku slavu stekli pod komandom legendarnog stručnjaka u Crvenoj zvezdi i reprezentaciji Jugoslavije, pomenu su prisustvovali i predstavnici iz Crne Gore, Severne Makedonije i Republike Irske.

”Miljan je ceo svoj radni vek posvetio fudbalu” – kaže za sajt FSS nekadašnji reprezentativac naše zemlje Vujadin Stanojković – ”Bio je veliki profesionalac, sjajan stručnjak i još bolji čovek. Plenio je znanjem i entuzijazmom. Biti trener Reala iz Madrida nije mala stvar. Zahvaljujući urođenoj harizmi, osvajao je ljude širom sveta i bio jedan od onih za koje kažemo da imaju sportsko srce. U Srbiji je napravio fudbalsku revoluciju, ali je izuzetno dubok trag napravio i u inostranstvu. Imao sam zadovoljstvo da budem član reprezentacije u vreme kada je Čiča obavljao funkciju saveznog kapitena, od 1988. do 1992. godine. Znao je kako da se ophodi prema igračima, kako da nam priđe i da nas motiviše, izlazio nam je uvek u susret, rešavao naše probleme. Mnogo mi je žao što su nas na onako sraman način vratili sa Evropskog prvenstva iz Švedske, bili smo zreli za najviši plasman. Kada spojite dva izvanredna stručnjaka kao što su Miljan i Ivica Osim, normalno je da dođe do rezultata. Čiču sam oduvek smatrao za svog fudbalskog oca i zato će večno ostati u mojoj uspomeni. Znam da isto tako razmišljaju i moji prijatelji Zvezdaši, Dule Savić, Stane Karasi, Kule Aćimović, Pižon Petrović… Drago mi je što sam ih sreo posle toliko godina i što smo imali prilike da se ispričamo o slavnoj igračkoj prošlosti” – rekao je Stanojković i otkrio da će uprkos eliminaciji Makedonije u plej-ofu od Portugala, na Svetskom prvenstvu u Kataru ipak imati za koga da navija:
”Za nas je dovoljna satisfakcija što je Makedonija izbacila Italiju iz plej-ofa. Verujte mi da se osećamo kao da smo se kvalifikovali na Svetsko prvenstvo. Pobediti aktuelnog evropskog šampiona na njegovom terenu i sprečiti ga da učestvuje na najvećoj smotri svetskog fudbala, zaista je podvig vredan svake pažnje. Što se tiče Srbije, jednu stvar niko ne može da vam ospori – privilegija je imati Piksija Stojkovića za selektora nacionalnog tima. Bio je jedan od najboljih fudbalera u Evropi, svoj ogroman talenat i potencijal nastavio je da pokazuje i po završetku igračke karijere. Preporodio je srpsku reprezentaciju, igrate fenomenalno i niste slučajno osvojili prvo mesto u onako jakoj konkurenciji. Vaša prednost može da bude Piksijevo iskustvo sa velikih takmičenja i ugled koji uživa u evropskom i svetskom fudbalu. Igrači Srbije imaju izvanredan kvalitet, igraju u vrhunskim evropskim klubovima i možete daleko da dogurate u Kataru”.

Desetogodišnjem pomenu Miljanu Miljaniću prisustvovali su i čelnici Fudbalskog saveza Beograda, a u ime porodice prisutnima se obratio Čičin sin i direktor Centra za edukaciju FSS, Miloš Miljanić.