A selekcija

U PRVOJ OD DVE PROVERE U AUSTRIJI: SRBIJA 0 – ČILE 1

04.06.2018.

STRELCI: 0:1 Maripan 88.Stadion: Merkur Arena u Gracu. Gledalaca: oko 2000. Sudija: Aleksandar Harkam. Žuti kartoni: Rukavina, Tošić (Srbija).
SRBIJA: Stojković, Rukavina, Milenković, Tošić, Kolarov (od 80. Rodić), Grujić, Milivojević (od 46. Matić), Živković (od 64. Kostić), Ljajić (od 46. Milinković – Savić), Radonjić (od 64. Kostić), Mitrović (od 84. Jović).Selektor Mladen Krstajić
ČILE: Arias, Albornoz (od 72. Vegas), Roko, Diazn (od. 72. Bizan), Maripan, Fernandes (od 90. Ličnovski), Valdes, Mora (od 64. Enrike), Pulgar, Sagal, Rejes. Selektor Rueda Reindaldo


U prvoj od dve provere na pripremama u Austriji pred odlazak na Svetsko prvenstvo u Rusiju, reprezentacija Srbije poražena je u Gracu od aktuelnog prvaka Južne Amerike, selekcije Čilea.
Selektor Mladen Krstajić izveo je na teren kombinovani sastav,kako je i najavio, sve u želji da razigra i proveri mogućnosti većeg broja igrača. Tome u prilog i svih šest izmena,koliko ih je bilo dozvoljeno, u nastavku meča.
Prvi deo utakmice protekao je u igri bez mnogo prilika, videlo smo ih dve ispred gola Čilea i jednu pred mrežom Stojkovića. Igrala je Srbija dobro, a igrao se 16.minut kada smo videli jednu solo rolu Radonjića, udarac sa nekih 18 metara i odbranu Ariasa. S druge strane uzvratili su Čileanci preko Sagala, u 24.minutu, kada je ostao usamljen na nekih 11 metara od Stojkovića, ali njegov pokušaj završio je pored stative.

U smiraj prvog poluvremena u prilici se našao i Kolarov, kapiten je odigrao dupli pas sa Mitrovićem, izborio se za poziciju, uputio udarac ali lopta je prohujala pored stative.
Od prvog minuta nastavka u igru su ušili Milinković – Savić (Ljajić) i Matić (Milivojević) a prvu izgledniju šansu videli smo u 52.minutu posle akcije Milinković-Savića i pokušaja Radonjića,ali lopta je završila pored leve stative.Tri minuta kasnije mogao je sudija Aleksandar Harkam da pokaže na jedanaesterac posle starta nad Mitrovićem, ali ono što su videli mnogi na stadionu Merkur Arene, Austrijanac nije.U 64.minutu selektor Krstajić izvršio je još dve izmene, Živkovića i Radonjića zamenili su Kostić i Tadić, a samo minut kasnije Čile je imao solidnu šansu, Valdes je uputio pravu bombu a Stojković je reagovao fantastično i loptu izbacio u korner.

Najbolju priliku Južnoamerikanci su imali u 75.minutu, Fernandes je prošao po boku, a Sagal je promašio ono što se činilo da će biti siguran gol. Pogledala nas je tada sreća, ali s obzirom na uloženi napor i činjenicu da sudija nije dosudio ranije jedanaesterac posle starta nad Mitrovićem, ostao je epilog koji bi možda bio i najpravedniji. Međutim, igrao se 88.minut kada je Maripan iskoristio jednu situaciju pred golom Stojkovića i doneo pobedu svojoj reprezentaciji.

Vredno je na kraju zabeležiti da su prve nastupe u dresu reprezentacije zabeležili Nikola Milenković, Milan Rodić i Luka Jović.
Drugu proveru u Austriji naša selekcija igra protiv Bolivije, 9.juna u Gracu od 18,00.