Vesti

SPISAK U21 ZA DUELE PROTIV POLJSKE I ESTONIJE | STOLICA GLEDA U BUDUĆNOST, NOVI TALAS SRBIJE

29.09.2020.

 

Selektor U21 reprezentacije Srbije Ilija Stolica saopštio je spisak igrača na koje računa za predstojeće mečeve u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope protiv Poljske (9.oktobar – stadion Metalca u Gornjem Milanovcu) i Estonije u gostima, četiri dana kasnije. Na spisku se nalazi veći broj mnogo mlađih igrača koji predstavljaju novi talas Srbije, igrači rođeni 2000. i mlađi, oni koji će nas praktično predstavljati u novom ciklusu kvalifikacija.

-Da, već sada gledamo u budućnost – ističe Ilija Stolica.- Kako smo ostali bez realne šanse da se plasiramo na Prvenstvo Evrope, odlučili smo da se, uslovno rečeno, zahvalimo generaciji 1998. i okrenemo onima koji će dobiti priliku da se nametnu za naredne kvalifikacije. I do sada smo praktikovali da minimum pola selekcije bude sastavljeno od igrača koji imaju pravo nastupa i u narednom ciklusu, sada smo tu lestvicu samo podigli.

Posle tri vezana plasmana među najbolje selekcije u ovom uzrastu, rezultata kojim mali broj evropskih saveza može da se pohvali, sledi restart i praktično već sada priprema za sledeći ciklus kvalifikacija.

-Kada se sve okonča uradićemo analizu pređenog puta. Znam da sam uzeo vruć krompir, suočio se sa mnogo problema na koje nismo mogli da utičemo, pre svega činjenice da veliki broj igrača nije igrao za svoje klubove. Bilo je i povreda, pauze uzrokovane pandemijom korona virusa. Do sada smo imali zajedno svega 12 treninga, jednostavno takve su okolnosti. Bez obzira, gledamo napred, okrećemo se budućnosti, a prioritet ostaje da budemo servis „A“ timu, posle Strahinje Pavlovića i Dušana Vlahovića, podarimo još igrača koji će u budućnosti biti važne karike u najboljoj selekciji.

Poljska i Rusija su u igri za direktan plasman na Prvenstvo Evrope, tako da nema sumnje da će Poljaci biti favoriti u Gornjem Milanovcu, pogotovo što će igrati sa starijim godištem…

-Rekao sam da smo na spisku imali ranije igrače pored čijih imena su stajali veliki, ozbiljni klubovi, a dešavalo se da nisu odradili jedan trening sa njima. S druge strane svestan sam rizika, ali rekao sam da gledamo u budućnost. Istina je da su Poljaci možda i kvalitetniji od Rusa, sigurno od Bugara, a ono što im daje snagu je činjenica da svi njihovi igrači igraju standardno u klubovima. Isti je slučaj sa reprezentativcima Rusije ili Bugarske, koji nastupaju uglavnom za domaće klubove. Na nama je da u ovom trenutku sa ovim podmlađenim igračkim kadrom damo neki svoj maksimum i u finišu ovih kvalifikacija započnemo pripreme za naredni ciklus – rekao je Ilija Stolica, selektor mlade reprezentacije Srbije.