Vesti

ODRŽANA SKUPŠTINA FS SRBIJE POSLE GODINE VELIKIH USPEHA

01.11.2022.

U Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi održane je Prva konstitutivna sednica Skupštine Fudbalskog saveza Srbije za mandatni period 2022 – 2026. godine. Bilo je prisutno 72 delegata, a sednici su prisustvovali i predstavnici FIFA i UEFA, Elhan Mamadov i Nikola Luka.

Delegati su usvojili novi dnevni red, bez tačaka 9, 10 i 11. jer je Nenad Bjeković povukao kandidaturu za mesto predsednika Fudbalskog saveza Srbije. Usvojen je i Izveštaj o radu https://we.tl/t-JW9UJ2i8fQ Fudbalskog saveza Srbije koji govori o godini velikih rezultata, velikih uspeha i pečata koji je dala naša najbolja reprezentacija plasmanom na Prvenstvo sveta u Kataru i elit rundu Lige nacija. Zapažene rezultate ostvarile su i gotovo sve mlađe selekcije, a veliku ekspanziju doživljava i ženski fudbal.

Generalni sekretar Jovan Šurbatović govorio je o svemu ostvarenom između dve Skupštine, fantastičnim rezultatima A reprezentacije, mlađih reprezentacija, regularnosti takmičenja i čistom fudbalu, jakim sponzorskim ugovorima za dobro srpskog fudbala. Fudbalski savez pomogao je klubove sa preko sedam miliona evra u prethodnih nekoliko godina, više od 3000 klubova dobilo je donaciju Saveza u vidu opreme, značajno su uvećani godišnji budžeti fudbalskih regiona, a Savez je platio na ime poreza i doprinosa državi iznos veći od 12 miliona evra. U 2022. godini je rekordna vrednost budžeta u visini od 30 miliona evra. Savez je dobio pohvale iz UEFA i FIFA za moderan, demokratski Statut, kao Savez koji dobro radi. Fudbalski savez Srbije proglašen je od strane SSS za najuspešniji granski savez u 2022. godini. Mnogo sitnica, mnogo informacija, mnogo dobrih stvari po srpski fudbal koje je generalni sekretar Jovan Šurbatović detaljno predočio delegatima Skupštine FSS. Usledilo je glasanje i Izveštaj o radu je usvojen praktično jednoglasno uz samo jedan uzdržani glas. Usvojen je i Finansijski izveštaj.

Predstavnik UEFA Nikola Luka pohvalio je rad fudbalske organizacije, ostvarene reforme, naglasio da fokus fudbalske Srbije mora biti podrška nacionalnom timu na predstojećem Prvenstvu sveta u Kataru. UEFA će biti rame uz rame sa FSS i nastaviće da pomaže na svim nivoima, pogotovo u predstojećem izbornom procesu. Nikola Luka poželeo je selektoru Draganu Stojkoviću sve najbolje u Kataru i da Srbiji on i igrači pruže nezaboravne trenutke.

I direktor Nacionalnih asocijacija FIFA Elhan Mamadov preneo je pozdrave predsednika FIFA i naglasio je da je FIFA zajedno sa UEFA radila sa FSS na amandmanima i novom Statutu FSS. Uz čestitke za fantastične rezultate u kvalifikacijama i posebno pobedi protiv Portugala, Mamadov je poželeo Srbiji sreću i dobre rezultate u Kataru.