Vesti

SASTANAK UEFA SA GENERALNIM SEKRETARIMA NACIONALNIH SAVEZA

19.08.2020.

UEFA se sastala danas putem videokonferencije sa svih 55 generalnih sekretara svojih saveza članova, da bi posebno razgovaralo o potencijalnom, postepenom vraćanju navijača na utakmice UEFA.
Ovaj sastanak je deo procesa konsultacija koji UEFA trenutno vodi – takođe uz blisku saradnju sa zdravstvenim vlastima i vladama država – da bi procenila izvodljivost i uticaj potencijalnog povratka navijača na stadione, kao dela klupskih i reprezentativnih takmičenja UEFA. Fudbalski savez Srbije predstavljao je Jovan Šurbatović, generalni sekretar.
Današnji učesnici su naglasili potrebu za strogim higijenskim i sanitarnim merama, da bi se garantovalo zdravlje svih strana uključenih u fudbal, i pre dozvole navijačima da se vrate.
UEFA je pomenula da bi bilo prerano da se dozvoli prisustvo publike na predstojećim utakmicama reprezentativnog takmičenja UEFA, koje će se igrati početkom septembra, i da bi te test utakmice(a) trebalo da se odigraju upravo iz razloga procene uticaja navijača na postojeće medicinske protokole. UEFA je predložila da se iskoristi Super kup, koji će se igrati 24. septembra u Budimpešti, kao pilot utakmica na kojoj bi bio dozvoljen ograničeni broj navijača. Takođe se diskutovalo i o pitanju karantina za igrače, posebno kada su u pitanju utakmice reprezentacija,
kada bi igrači koji dolaze iz inostranih klubova mogli biti u riziku od karantinskih mera po svom povratku u zemlju u kojoj borave. Savezima je dat podstrek da se obrate svojim vladama i zamole za izuzeće igrača i članova ekipe (takozvani međunarodni koridori, koji već postoje u nekoliko država). Činjenica da će igrači ionako biti redovno testirani, u sklopu sveobuhvatnog Protokola UEFA o povratku fudbala bi trebalo da obezbedi da ti izizeci ne predstavljaju nikakav rizik po društvo. Takođe je istaknuto da bi takvi međunarodni koridori umnogome pojednostavili organizaciju utakmica.
Savezi bi takođe imali i opciju da zamole da se neka utakmica odigra na neutralnom terenu, ako postojeći uslovi u njihovoj zemlji stavljaju odigravanje utakmice u opasnost. Ishod današnjih razgovora će u narednim danima biti predstavljen Izvršnom odboru UEFA, koji će doneti odluke o pitanjima o kojima se razgovaralo.