Arhiva

SAMIT U KAMBODŽI: FIFA PODRŽALA RAZVOJNE PROJEKTE FS SRBIJE

10.02.2018.

Pored velike podrške UEFA i ugleda koji u evropskoj “kući fudbala” imaju FSS i predsednik Slaviša Kokeza, potvrda dobre saradnje i pomoći, dolazi i od FIFA. U prestonici Kambodže, Pnom Penu, održan je FIFA samit za izvršne rukovodioce nacionalnih saveza, kojem su ispred FSS prisustvovali generalni sekretar Jovan Šurbatović i zamenik generalnog sekretara Uroš Zeković.

Na samitu se razgovaralo o budućnosti FIFA takmičenja, novom formatu SP, promenama u postojećim takmičenjima, kao i uvođenju novih, a doneto je nekoliko važnih zaključaka.
Naime, u cilju popularizacije ženskog fudbala, FIFA planira da oformi novu Svetsku ligu za žene, koja bi se igrala svake druge godine. Što se tiče svetskih prvenstava za mlađe uzrasne kategorije, razmatra se mogućnost i vrše analize da li je bolje da SP bude za U-19 ili U-18 i da li u postojećem ili proširenom formatu. Zaključeno je da bi ono moglo biti svake umesto svake druge godine zbog dodatne popularizacije fudbala i promocije novih fudbalskih zvezda.
Posebno je bilo reči o podršci FIFA razvojnim projektima nacionalnih saveza, pa su tako u sklopu novog programa FIFA fornjard finansijski podržani projekti izgradnje novog administrativnog centra FSS, kao i uvođenje najsavremenijeg Informacionog sistema u srpski fudbal, što će doprineti većoj efikasnosti i smanjenju troškova rada saveza.

Takođe, bilo je reči i o novim velikim projektima koji su u planu našeg saveza. Inače, zahvaljujući sve većoj popularizaciji i komercijalizaciji fudbala, FIFA će uvećati fondove za podršku nacionalnim savezima. Takođe, razmatrani su načini kako da se usaglase kalendari takmičenja kojih je sve više, kao i namera FIFA da uvede bolju regulaciju po pitanju transfera igrača u smislu veće transparentnosti, većih naknada za klubove po osnovu trening kompenzacije, smanjenja odliva novca iz fudbala i bolje regulisanje uloge posrednika u transferima. FIFA je tražila posebnu podršku saveza za rešavanje ovih pitanja.


Očekuje se da nove mere budu implementirane od nove sezone, a posle redovnog 68. FIFA Kongresa koji će se održati 12-13 juna u Moskvi, neposredno pred početak SP. Ono što je posebno zanimljivo, pokrenuta je inicijativa od strane nekoliko nacionalnih saveza i direktora za nacionalne asocijacije i razvoj gospodina Verona Mosenge-Omba da se treneri iz nekoliko afričkih saveza obrazuju u SC Stara Pazova gde bi im predavači Centra za edukaciju trenera FSS držali predavanja i kurseve i prenosili znanja i iskustva. Projekat bi finansirala FIFA, a on predstavlja veliko priznanje za trenersku struku i naš savez obzirom na ugled koji imamo u svetu kao svetski i evropski prvaci u mlađim uzrasnim kategorijama.