Vesti

PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ PROGLASIO JE VANREDNO STANJE U SRBIJI ZBOG PANDEMIJE KORONAVIRUSA

15.03.2020.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je danas vanredno stanje u Srbiji zbog pandemije koronavirusa.
„Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika, opasnog i opakog protivnika, koga naša zemlja mora da pobedi. Borba koja je pred nama je borba za one koji su stvarali ovu zemlju, gradili ovu zemlju, pre svega za naše roditelje, starije, ali i za budućnost Srbije. Naši roditelji, stariji, su nam izgradili sve što imamo… Danas su oni napadnuti pre svega i moramo da uradimo sve što možemo da tim divnim ljudima pomognemo… Obaveštavam se da smo doneli odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritorije cele republike Srbije“, rekao je Aleksandar Vučić.

On je takođe dodao da će svim licima starijim od 65 godina biti preporučeno da ne izlaze iz kuća.
„U narednim danima ćemo da proveravamo da li se poštuje odluka. Ako budemo morali, ako bude kršenja više od 0,1 ili 0,2 odsto, donećemo u naredna 72 sata obavezujuću odluku da se ne izlazi iz kuća. Od ponedeljka, dakle, neće da rade škole,  vrtići,  fakulteti, nema treninga, nema sporta…“.

Prema Vučićevim rečima škole neće raditi do kraja školske godine. Lokalne vlasti odlučivaće o tome da li će i u kom obimu raditi ugostiteljski i uslužni objekti.

Bolnice će čuvati vojska, a ko prekrši naredbu nadležnih zdravstvenih ustanova da bude u samoizolaciji mogao bi da bude osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu.

Predsednik Srbije je takođe rekao i da su u Srbiji registrovana još dva inficirana od korona virusa i da ih sada ima ukupno 48.
„Danas je bio najgori dan u Evropi posle Drugog svetskog rata. U Italiji je umrlo 360 ljudi, gotovo 200 u Španiji“.