Vesti

PODRŠKA SLAVNIH IMENA | FIFA - SZO I PET KORAKA U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA (VIDEO)

30.03.2020.

Svetska  fudbalska federacija  (FIFA) nastavlja podržavati Svetsku zdravstvenu organizaciju tokom pandemije virusa COVID -19 kroz kampanju podizanja svesti u kojoj sudeluju i poznata fudbalska imena.

FIFA kampanja, u skladu s osnovnim preporukama Svetske zdravstvene organizacije (WHO) uključuje pet koraka, a odnosi se na celokupnu svetsku populaciju jer ispravnim postupanjem svako može dati doprinos u ograničavanju širenja virusa.

Prvi je korak učestalo pranje ruku, ukoliko je moguće s odgovarajućim sredstvom koje uključuje alkohol, dok drugi podrazumeva prekrivanje nosa i usta rukom u slučaju kijanja ili kašljanja, te bacanje maramice ili peškira u otpad bez odlaganja.

Dalje, treba izbegavati dodirivanje vlastitih očiju, nosa i usta, kako bi se virusu onemogućio ulaz u telo, a upravo se na rukama mogu brzo prikupiti virusi.

Neophodno je i održavanje najmanje jednog metra distance u slučajevima društvenih kontakata kao i ostanak kod kuće u slučaju pojave bilo kakvih simptoma, dok je u pojedinim zemljama preporučeno da kod kuće ostanu i zdrave osobe. Treba se pridržavati svih uputstava lokalnih zdravstvenih ustanova, odnosno javiti im se u slučaju povišene temperature, kašlja i poteškoća s disanjem.

Ovih pet koraka podržavaju i proslavljeni treneri  Žose Murinjo, Arsen Venger,  Maurisio Poketino, Kejsi Ston,  Džil Elis i Alioa Sise.

„Budite informisani i sledite ove preporuke u svakom trenutku, podržavajući Svetsku zdravstvenu organizaciju u naporima borbe protiv koronavirusa. Zajedno ćemo pobediti u ovoj teškoj utakmici“, naglasio je predsednik FIFA Đani Infantino.