VAR

VAR PROTOKOL: OSNOVNA NAČELA PRIMENE VAR SISTEMA

31.03.2021.

 

Osnovni dokumenti koji regulišu primenu i korišćenje VAR sistema na fudbalskim utakmicama su VAR protokol (sastavni deo Pravila igre) i VAR priručnik namenjen, pre svega sudijama, ali i svima koji žele da upoznaju filozofiju VAR sistema.

Na ovom mestu će u narednom periodu kroz niz članaka i tumačenja biti objašnjena osnovna načela VAR sistema, kada i na koji način se koristi i kakve procedure se primenjuju u zavisnosti od dešavanja na terenu.

 

Osnovna načela

Upotreba VAR-sistema na fudbalskim utakmicama bazira se na nizu načela, pri čemu se sva načela moraju primenjivati na svakoj utakmici u kojoj se upotrebljava VAR-sistem:

  • VAR sudija je član sudijskog tima sa nezavisnim pristupom video-snimku utakmice koji može pomoći sudiji samo u slučaju „jasne i očigledne greške“ ili „propuštenog ozbiljnog incidenta“, a koji se odnosi na sledeće situacije:

a.         Pogodak / nema pogotka

b.         Kazneni udarac / Nema kaznenog udarca

c.         Direktan crveni karton (ne drugi žuti karton/opomena)

d.         Pogrešan identitet (kada sudija pokaže žuti karton ili isključi pogrešnog igrača ekipe koja je načinila prekršaj)

 

 

  • Sudija uvek mora da donese odluku, tj. sudiji nije dozvoljeno da odloži odluku pa da potom pomoću VAR-sistema donese odluku.

 

  • Prva odluka koju sudija donese neće biti promenjena osim ako pregled snimka jasno pokaže kako je odluka bila „jasno i očigledno pogrešna“.

 

 

  • Ne postoji vremensko ograničenje za postupak pregleda snimka s obzirom na to da je tačnost važnija od brzine.

 

  • Igrači i službena lica ne smeju da okruže sudiju ili da pokušaju da utiču na odluku o pregledu, postupak pregleda ili konačnu odluku.

 

 

  • Ukoliko se igra nastavi nakon incidenta koji se potom pregleda, ne poništavaju se disciplinske mere pokazane/nastale u periodu posle incidenta, čak i ako se prvobitna odluka promeni (osim opomene ili isključenja zbog zaustavljanja obećavajućeg napada ili zaustavljanja očigledne prilike za postizanje pogotka).

 

  • S obzirom na to da će VAR-sudija automatski „proveriti“ svaku situaciju/odluku, nema potrebe da treneri ili igrači zahtevaju „pregled“ snimka.
  • NAPOMENA: Mediji koje eventualno interesuju detalji vezani za VAR implementaciju mogu da putem e-maila [email protected] pošalju pitanja na koje će dobiti odgovor