A selekcija

OPTIMIZAM PRED SAN DIJEGO

24.01.2017.

Klisura i Manojlović: Amerika izazov, vera u sebe i saigrače

Reprezentacija Srbije odlazi u četvrtak, 26. januara, u SAD gde je tri dana kasnije u San Dijegu očekuje prijateljski duel sa domaćinom, a ono što ovu utakmicu čini posebnom jeste činjenica da će selektor Slavoljub Muslin na teren „Kvalkom arene“ izvesti isključivo igrače iz srpskog šampionata. Razlog tome je termin odigravanja meča koji se ne nalazi u FIFA kalendaru i zbog toga mnogi mediji ispred Muslinovih izabranika stavljaju prefiks „B“ reprezentacija, bez obzira na zvaničan podatak da se radi o susretu „A“ selekcija. I taj detalj je veoma bitan za osmeh i pritajeni optimizam kod igrača koji do sada nisu bili toliko pod lupom fudbalske javnosti, ali samo jedan poziv selektora sve je promenio…

– Poziv koji se sanja, a predstavlja veliku čast – ne krije Marko Klisura, defanzivac Bačke.- Da li imam tremu? Ne. Verujem u sebe, verujem u saigrače. I nadam se dobrom epilogu.

SAD su promenile selektora, a predstojeći meč sa Srbijom predstavlja važnu proveru pred nastavak kvalifikacija za SP u Rusiji?

-Znam da nas očekuje jak rival, veoma motivisan, ali imamo i mi ogromnu želju da se pokažemo i dokažemo. Na nama je da se prilagodimo zahtevima i na pravi način odgovorimo izazovu.

Pored neugodnog rivala, problem može da predstavlja i dug put, promena vremenske zone i naravno temperaturni šok?

-Deluje naporno, ali mislim da ćemo uspeti sve to da premostimo i spremno uđemo u meč. Imaćemo i dva treninga u San Dijegu, da se uigramo, postavimo na pravi način.

Očekuje se dobra poseta, stadion može da primi 70.000 gledalaca, a niko od naših igrača nema iskustvo igranja pred velikim brojem navijača?

-Sve to može samo da deluje pozitivno na nas, jer fudbal se igra zbog ambijenta u kome bi uživali svi akteri. Pune tribine su motiv više i mene lično takav ambijent ne sputava već naprotiv, stimuliše.

Ponikao je u Vojvodini, nosio je i dres Rada, a sada će iz dresa Bačke debitovati za Srbiju?

-Igrao sam u mlađim selekcijama za reprezentaciju i drago mi je da sam dočekao i ovaj trenutak. Privilegija je biti ovde i zato je na svima nama da opravdamo poziv selektora – rekao je Marko Klisura.

Slično razmišlja i Filip Manojlović, mladi golman Crvene zvezde, kome je ovo drugo okupljanje sa „A“ reprezentacijom koju čine igrači iz Superlige.

-Bio sam u Kataru, ali nisam branio. Drago mi je, naravno, da sam ponovo dobio poziv selektora Muslina – ističe aktuelni mladi reprezentativac Srbije.

SAD imaju dobar tim, iskušenje je veliko?

-To je ono što svako od nas želi, zato i jesmo ovde.

Predstoji dug put, prilagođavanje na svakojake uslove, istovremeno upoznavanje sa saigračima?

-Sve ide u rok službe, a moć prilagođavanja stoji nam u opisu posla. Imamo malo dana, ali opet dovoljno vremena da se uklopimo. Neće nam predstavljati problem ni dug put, promena klime. Uživamo u ovom trenutku i sve što želimo jeste da ostavimo dobar utisak i ostvarimo pozitivan rezultat – jasan je Filip Manojlović koji sa Ognjenom Čančarevićem čini tandem golmana za meč sa SAD.

TRENING U SALI I NA OTVORENOM

Reprezentacija je danas odradila jedan trening, a igrači su posle pola sata zagrevanja i istezanja u sali Sportskog centra FSS, izašli na teren i odradili drugi deo treninga.Vreme hladno, temperatura ispod nule,a teren sa veštačkom travom spas za igrače i selektora koji su svaki minut stavili u službu pripreme za duel sa SAD.