Vesti

OPROŠTAJ OD LEGENDARNOG ŠTRAUSA S GRBAVICE (VIDEO)

14.05.2022.

U Narodnom pozorištu u Sarajevu u subotu pre podne održana je Komemoracija povodom smrti legendarnog fudbalskog stručnjaka Ivice Osima. Pored članova porodice, predstavnika FK Željezničar i Fudbalskog-Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, oproštaju od legendarnog Štrausa s Grbavice prisustvovala su i brojna poznata fudbalska imena iz celog regiona, Evrope i sveta. Delegaciju Fudbalskog saveza Srbije činili su zamenik predsednika Nenad Bjeković i selektor A tima Dragan Stojković.

”Neko je jednom rekao: Sve će proći, osim dobra koje si učinio.

Ivice, prijatelju moj, tebe poznavati, sa tobom sarađivati i družiti se, bila je velika privilegija.

Obišao si svet i gde god da si radio, ostavio si ogroman trag, svojom harizmom, znanjem i energijom.

Veštinom da stvaraš, činio si stvari koje će ostati zapisane za sva vremena.

Hvala Sarajevu što te stvorilo. Hvala Bosni i Hercegovini što te imala.

Hvala onoj fudbalskoj Jugoslaviji koja je svetu podarila mnoge velike umetnike, virtuoze i stručnjake. Svojim delima i rezultatima, i ti si ušao u red besmrtnika. Znaš i sam da legende ne umiru nikad.

Na terenu i van njega činio si čuda, svima nama koji živimo za fudbal doneo si mnogo radosti. Najpre kao fudbaler i reprezentativac, a kasnije i kao najuspešniji selektor u istoriji jugoslovenskog fudbala.

Imao sam tu retku čast da ti budem saradnik u stručnom štabu državnog tima, a kasnije i direktor koji te je doveo u tvoj i naš Partizan.

Da nije bilo tebe, ne bi bilo ni Sportskog centra Teleoptik. Ne bi bilo ni plejade momaka koji su tu stasali i postali vrhunski fudbalski asovi.

Kao što to rade svi veliki vizionari, živeo se ispred svog vremena. Razmišljao si unapred i svojim idejama oplemenio našu fudbalsku stvarnost.

Znao sam i tada i sada da si ti vanvremenska pojava, osoba koja ljude oko sebe čini boljim, neko ko spaja, a ne razdvaja, ČOVEK KOGA SU SVI POŠTOVALI.

Dragi Ivice, neka ti je večna slava i HVALA!” – rekao je Nenad Bjeković kome je pripala čast da bude jedan od govornika na komemorativnom skupu u sarajevskom Narodnom pozorištu.

 

Pored čelnih ljudi Grada Sarajeva i Fudbalskog kluba Željezničar, emotivnim govorom od Ivice Osima oprostili su se i Zvonimir Boban, koji je preneo poruke saučešća Arsena Vengera i predsednika UEFA Aleksandera Čeferina, zatim Faruk Hadžibegić, Enver Hadžiabdić, Mehmed Baždarević, kao i tehnički direktor Fudbalske reprezentacije Japana Jasuhari Sorimači i ambasador Japana u BiH Ito Makoto.

Među prisutnima bili su i Srećko Katanec, Savo Milošević, Safet Sušić, Dušan Bajević, Blaž Slišković, Ivan Ćurković, Tomislav Ivković, Haris Džinović i mnogi drugi.