Vesti

ODRŽANA REDOVNA SEDNICA SKUPŠTINE FSS | GODINA PONOSA, VELIKIH REZULTATA I PRIZNANJA

27.05.2024.

Godina ponosa, velikih rezultata i priznanja. Od plasmana na EURO, preko poverenja UEFA, organizacije sastanka HET – TRIK komiteta u SC FSS i dobijanja domaćinstva Kongresa UEFA 2025. do ostvarenja sna i kamena temeljca za Nacionalni stadion.

Više od dve decenije čekali smo i dočekali da vežemo dva najveća takmičenja, Svetsko i Evropsko prvenstvo, a plasmanom u A diviziju Lige nacija ušli smo u sam krem evropskog reprezentativnog fudbala. Došlo je vreme uživanja i novih velikih izazova.

Povratak na mapu najboljih evropskih selekcija obeležen je i infrastrukturnom revolucijom. Fudbalska Srbija ne pamti da je u jednoj godini, pre svega zahvaljujući ulaganjima države, dobila i otvorila tri nova stadiona. Zaječarska „Kraljevica“, leskovački „Teatar snova“ i loznički „Lagator“, samo su početak jedne divne priče. Novi Sad, Niš, Kragujevac, ali i Beograd sa Nacionalnim stadionom, potpuno će promeniti sliku fudbalske Srbije. Istovremeno, velika sredstva Savez je uložio u terene na stadionima Super i Prve lige, a cilj je da se dostigne standard koji bi zatvorio priču o kvalitetu travnate podloge u najelitnijem rangu srpskog fudbala.

Vreme između dve redovne sednice Skupštine ostaće u sećanju i zbog događaja koji je samo potvrda fantastičnih odnosa između Fudbalskog saveza Srbije i Evropske kuće fudbala (UEFA). Srbija je prvi put bila organizator sastanka HET – TRIK  komiteta UEFA! Svi članovi ovog visokog organa, na čelu sa predsednikom Karl- Erikom Nilsonom bili su oduševljeni i puni pozitivnih utisaka nakon posete našem Sportskom centru, što samo dokazuje da smo apsolutno opravdali poverenje UEFA i zaslužili da budemo domaćini ovako važnog sastanka.

A koliko UEFA poštuje Srbiju i Fudbalski savez, govore i učestale posete našeg velikog prijatelja, prvog čoveka evropskog fudbala Aleksandera Čeferina. Poslednja u nizu imala je i specijalan povod. Čelnik UEFA je zajedno sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, otvorio stadion u Zaječaru, a zatim prisustvovao utakmici Srbija – Bugarska u Leskovcu, poslednjem ispitu Orlova na putu do EURA u Nemačkoj.

Na kraju ili početku, odlukom Izvršnog komiteta UEFA koji je održan u Parizu, FS Srbije i Beograd biće domaćini Kongresa UEFA 2025. godine. Veliko priznanje za naš Savez, dolazak fudbalske Evrope u našu prestonicu predstavlja čin velikog poštovanja za srpski fudbal, njegovu prošlost, sadašnjost, ali i našu viziju za budućnost. Idemo redom…

U Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi održana je Treća redovna sednica Skupštine Fudbalskog saveza Srbije. Sednicu  je otvorio predsednik Dragan Džajić, a bilo je prisutno 63 delegata od 81 koliko ih broji Skupština FSS. Pred početak sednice, članovima Skupštine obratio se predstavnik UEFA Luka Nikola, koji je preneo pozdrave predsednika UEFA Aleksandera Čeferina i generalnog sekretara UEFA Teodora Teodoridisa.

„Kao i uvek , veliko mi je zadovoljstvo da budem u vašoj divnoj zemlji i predstavljam UEAF na skupštini Fudbalskog saveza Srbije. Ove godine slavimo 70 godina UEFA, 70 godina istorije, tradicije, jedinstva i kolektivnog uspeha. Srbija je igrala i nastavlja da igra izuzetnu ulogu na ovom putu i zajedno ćemododati nova, uzbudljiva poglavlja u ovu izvanrednu priču o evropskom fudbalu. Za manje od tri nedelje, oči Evrope biće usmerene ka Nemačkoj, onome što će sigurno biti nezaboravno, a Srbija od 2000. godine prvi put učestvuje. Svima čestitam, posebno gospodinu Stojkoviću i njegovoj ekipi na uspešnom plasmanu. Moram da priznam da sam odahnuo kada sam saznao da Srbija i Švajcarska, moja domovina, konačno nisu žrebani u istu grupu. Hajde da se ovaj put sretnemo u nokaut fazi. Navijaću za vas i želim vam sve najbolje i puno uspeha“ rekao je Luka Nikola koji je apostrofirao i uspehe mlađih kategorija FSS.

„Vaši momci u kategoriji do 17 godina su ovih dana već visoko postavili lestvicu na EURO za igrače do 17 godina na Kipru, uz utakmicu četvrtfinala protiv Austrije u sredu. I vaša ženska reprezentacija do 19 godina će pratiti momke u korak, kao jedne od osam učesnica na ženskom EURO do 19 godina ovog leta u Litvaniji“.

Luka Nikola je govorio i o Strategiji FSS…

„Posle EURO počinju klupska takmičenja UEFA u uzbudljivom novom formatu i sistemom raspodele prihoda zasnovanom na još većoj solidarnosti, od čega će koristi imati i srpski klubovi. Solidarnost, ključni stub evropske fudbalske piramide, takođe je u srcu nove šestogodišnje strategije UEFA, „Ujedinjeni za uspeh“. Oduševljeni smo što je strategija UEFA inspirisala i novu četvorogodišnju strategiju FS Srbije. Strategija, koju skupština danas treba da usvoji, je prekretnica za srpski fudbal i daje jasnu viziju i ambiciozne ciljeve za naredne četiri godine. Jedan od ključnih prioriteta vaše nove strategije je poboljšanje fudbalske infrastrukture, i to s pravom. Impresivno je videti velike investicije koje se ulažu u nove stadione širom vaše zemlje, uz zadivljujući projekat izgradnje nacionalnog stadiona u Beogradu. To će nesumnjivo dati srpskom fudbalu ogroman podsticaj. Povrh svega, administracija Saveza treba da se preseli u novu fantastičnu poslovnu zgradu, koja će nesumnjivo biti jedna od najboljih u Evropi! Srpski fudbal je daleko odmakao poslednjih godina. Važne reforme upravljanja, koje su dovele do novog statuta i regulative u skladu sa standardima UEFA i FIFA, kao i izbor novog rukovodstva, obezbedile su preko potrebnu stabilnost srpskom fudbalu za dalji procvat“ istakao je prestavnik UEFA i zaključio…

„Napredak je učinjen i nastavlja se i u mnogim drugim oblastima, uključujući i društveni dijalog između FSS, lige, klubova i sindikata igrača. U ime UEFA, želeo bih da čestitam predsedniku Draganu Džajiću i generalnom sekretaru Jovanu Šurbatoviću, kao i njihovim saradnicima na ovim uspesima. Želimo vam svaki uspeh, dok nastavljate sa reformom i modernizacijom srpskog fudbala u svim oblastima aktivnosti. Možete računati na to da je UEFA uz vas. Zaista, to je svedočanstvo poverenja UEFA u Fudbalski savez Srbije, jer će sledeći Kongres UEFA biti održan u Beogradu 3. aprila 2025. godine. Jako se radujemo što će naš godišnji skup biti u ovom divnom gradu i ne sumnjamo da će to biti veliki uspeh i nezaboravno iskustvo za sve učesnike“.

Delegati su usvojili Dnevni red sednice, a zatim je usvojen i zapisnik sa sednice Skupštine FSS od 8. jula 2023. godine. Usvojena je Strategija razvoja fudbala u Srbiji za period 2024 – 2028. koja nosi naziv „Možemo bolje“.

Delegatima je predstavljen i Izveštaj o radu, u pisanoj  https://fss.rs/wp-content/uploads/2024/05/Izvestaj-o-radu-brosura.pdf i elektronskoj formi. Posle detaljnog opisa i obrazloženja svega ostvarenog od strane Jovana Šurbatovića, generalnog sekretara FSS, delegati su usvojili Izveštaj o radu.

Delegati su bili detaljno upoznati i sa Finansijskim izveštajem FSS u prethodnom periodu, koji su potom i usvojili. I na kraju ili početku, veliku pažnju prisutnih izazvalo je i novo velelepno zdanje FSS, Administrativni centar, koji se nalazi preko puta Palate Srbije i biće otvoren posle renoviranja (bivša zgrada OTP banke). Posle izgradnje SC FSS u Staroj Pazovi, kome su najviše kumovali tadašnji predsednik Tomislav Karadžić i generalni sekretar Zoran Laković, Administrativni centar FSS biće „životno delo“ aktuelnog rukovodstva na čelu sa predsednikom Draganom Džajićem i generalnim sekretarom Jovanom Šurbatovićem.