Vesti

MNOGO EMOCIJA NA PROMOCIJI KNJIGE O SVETSKIM I EVROPSKIM ŠAMPIONIMA | SRBIJA SE JOŠ JEDNOM POKLONILA JUNACIMA IZ LITVANIJE I SA NOVOG ZELANDA (VIDEO)

27.12.2021.

 

Posle lisabonske noći i plasmana Srbije na Prvenstvo sveta, odnosno spektakla u hotelu „Hajat“ i dodele „Zlatne lopte“ najboljim pojedincima, godinu koja će da se pamti završavamo u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi promocijom kapitalnog dela, knjige o najvećem uspehu srpskog fudbala, trijumfu Zlatnih orlića na Prvenstvu Evrope 2013. i Prvenstvu sveta 2015. godine.

Projekat sa radnim naslovom Za decu Srbije | Kako se postaje šampion doživeo je svoju promociju pred brojnim gostima, bivšim i sadašnjim čelnicima FSS, selektorima, trenerima, igračima koji su doneli veliku radost fudbalskoj Srbiji, uglednim ljudima iz javnog života, predstavnicima Vlade Srbije, Grada Beograda.

U prepunoj sali Sportskog centra, sve je počelo onim sjajnim motivacionim govorom selektora Veljka Paunovića pred finalni meč sa Brazilom na Prvenstvu sveta (U20) na Novom Zelandu, a nastavilo video filmom i poznatim glasom fenomenalnog komentatora Aleksandra Stojanovića „Srbija je prvak sveta, Srbija je prvak sveta u fudbalu“. Usledilo je…

– Dobar dan Srbijo, dobar dan prijatelji fudbala, dobrodošli u zemlju evropskih i svetskih prvaka. Povod zašto smo svi danas ovde je ova knjiga, svakako jedinstvena i unikatna, knjiga sa dva lica o svetskim i evropskim prvacima!  Samo jedna od četiri iz serije izdanja koliko će ih biti u izradi, u srpskoj i engleskoj verziji, a koje su fantastično svedočanstvo najvećeg uspeha srpskog fudbala od dana osamostaljenja Srbije.

Ova knjiga, ali i čitav pažljivo planirani projekat tima autora, tih autentičnih svedoka istorije, svakako je poduhvat dostojan uspeha koji su naši zlatni momci ostvarili u Litvaniji i na Novom Zelandu.

Naslov projekta govori sve, a on glasi: ZA DECU SRBIJE | KAKO SE POSTAJE ŠAMPION! Ovo štivo završiće u rukama više od 50 hiljada dece uzrasta od 11 do 19 godina širom Srbije! Svaki registrovani dečak i devojčica koji sanjaju da jednog dana ostvare ono što su učinili Rajko, Sergej, Mitar, Maksa, Žile, Marko, Gaja, Miloš i ostali puleni Veljka Paunovića i Ljubinka Drulovića, čitajući ovu knjigu sanjaće otvorenih očiju! Dragi prijatelji, zadovoljstvo nam je da vas sve pozdravimo, pre svega ljude koji su za života postali besmrtni… članove dve slavne generacije srpskog fudbala na čelu sa njihovim selektorima i trenerima, zlatne momke koji su Srbiji podarili titule prvaka Evrope i sveta.

Onda je Aleksandar Stojanović pozvao prisutne da svi ustanu i velikim aplauzom pozdrave tadašnje čelnike Saveza, predsednika Tomislava Karadžića i generalnog sekretara Zorana Lakovića, kao i direktora sportskog sektora Sava Miloševića (Mitar Mrkela nije mogao da dođe).

Usledile su i ovacije za selektora Dragana Stojkovića i zahvalnost za ono čuveno „da li ste, bre, vi normalni“, idemo u Katar.

Pozdravi i za aktuelne čelnike Saveza, zamenika predsednika Nenada Bjekovića i generalnog sekretara Jovana Šurbatovića, kao i uvažene goste, ljude koji su iskreno podržali ovaj projekat, gospodina Branislava Nedimovića, potpredsednika Vlade Srbije i gospodina Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, donatore Janoša Žemberija i Mileta Jovičića i sve druge prijatelje fudbala koji su u ovoj knjizi prepoznali antologijsku vrednost.

Ideja trojice autora, bivših novinara Sportskog žurnala, SOS kanala i Sporta, Igora Gačića, Nebojše Petrovića i Mirka Vrbice, bila je da za vjek vjekova ostane zapisan trag o trijumfalnom pohodu dve supertalentovane generacije srpskog fudbala do evropskog i svetskog trona. Veliki doprinos u realizaciji dela, vredi posebno apostrofirati, dali su dizajneri Dragan Todorović i Đorđe Filipović.

Knjiga je prepuna fenomenalnih anegdota o kojima su naši fudbalski heroji govorili neposredno po završetku šampionata u Litvaniji i na Novom Zelandu, dok je glava još uvek bila vruća, a utisci sveži. Listajući stranice, oseća se emocija, a nije li emocija ono što fudbalsku igru čini toliko veličanstvenom.

Iz Engleske se putem video linka javio Veljko Paunović koji je pozdravljen velikim aplauzom prepune sale u Sportskom centru FSS, a onda je reč dobio Tomislav Karadžić, predsednik FSS u vremenu najvećih uspeha, izgradnje Sportskog centra, osvojenih titula u Litvaniji i na Novom Zelandu…Aplauzi i ovacije, zatim i za Sava Miloševića, tada direktora svih selekcija FSS, koji je istakao snagu Saveza i zahvalio se igračima i stručnom štabu koji je ostvario nestvarne rezultate. Mnogo emocija i kada je pred govornicom bio selektor „Litvanaca“ Ljubinko Drulović, odnosno igrači – kapiteni Predrag Rajković i Marko Pavlovski. Aplauzi, aplauzi za osvojene trofeje, iskrenost i emociju za nove predivne trenutke. Na kraju i zahvalnost onima koji su pomogli projekat, potpredsedniku Vlade Srbije Branislavu Nedimoviću, zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću koji je istakao da će Beograd uvek da podrži ovakve projekte, uz napomenu da će pomoći i izdanje knjige posle dobrih rezultata u Kataru….Tačku je stavio selektor Dragan Stojković, u svom stilu, verom u ono što radi, obećanjem da nas i u Kataru očekuju izazovi i lepe stvari. Usledili su snimci podizanja pehara u Litvaniji i na Novom Zelandu i kako neko reče „da se naježiš“. Uz pozdrav svima koji su bili deo ove priče i onima koji su bili na promociji.